Totalul afișărilor de pagină

joi, 18 noiembrie 2010

BRAZILIA 2010- MONDIALE CU GUST AMAR





ITKF XV World Traditional Karate Championship
Hosted by Confederação Brasileira de Karatê-Do Tradicional (CBKT) and International Traditional Karate Federation (ITKF)
Curitiba – Paraná – Brazil
November 12-14, 2010

http://www.aakf.org/index.php/site/events_view/itkf_world_traditional_karate_championships_in_brazil/

Desfăsurat o dată la 2 ani, Campionatul Mondial de Karate Tradițional, rezervat seniorilor, pentru probe individuale și pe echipe, băieți și fete, rămâne cea mai grea și mai serioasă competiție de acest gen din lume.
Chiar dacă în denumire nu este reținut cuvântul, sintagma de disciplină în sensul că este deschis tuturor stilurilor majore (shito –ryu, goju-ryu, shotokan, wado –ryu) de karate practicate în lume.Poate cei de care sunteți cunoscători sau apropiați ai karate-ului tradițional românesc vă veți întreba de ce nu am menționat fudokan-ul ? Fudokan-ul a fost recunoscut de sensei Hidetaka Nishiyama , acest fapt major, fiind exprimat în ideia, de altfel unică, de stil evolutiv.
Evolutiv din ce ? Sensei Ilija Iorga , maestrul care promovează Fudokan-ul folosește expresia : fudokan este shotokan pe stare o superioară. Bineînteles că sensei Ilija Iorga tinde prin katasurile promovate spre o unificare a stilurilor dar și pe o re-înălțare a karate-ului dincolo de sport.

Revenind la karate tradițional , la momentul Brazila 2010 , aici sistemul de artibitraj , muncă de 50 de ani a maestrului Hidetaka Nishiyama , într-o formă care nu se mai regăseste într-o nici o altă artă marțială, reușeste să exprime dezideratul reunirii unor aspirații ale marilor maeștrii.

Gichin Funakoshi , maestrul lui Hidetaka Nishiyama nu a fost niciodată de acord cu competițiile. Gichin Funakoshi nu a fost niciodată de acord cu denumirea Shotokan , spunând de multe ori : există un singur karate ! Această reacție având-o când cei care se antrenau la dânsul în dojo spuneau cu mândrie ca peactică shotokan.

Sensei Dan Stuparu , maestrul nostru, și cel care a promovat și dezvoltat karate-ul tradiționla ăn Romînia , an de an , din 1990 până în 2008 , a fost alături de sensei Hidetaka Hishiyama la stagiile de la San Diego –USA. Cu acestă ocazie la un moment dat Hideta Nishiyama îi spune : Dan-san, sper că am reușit, în căutările mele de o viată, să îndeplinesc testamentul maestrului meu, care nu agrea întrecerile, dar în același timp să respect tendința lumii moderne spre competiții fără de care karate-ul nu ar fi atins o asemenea dezvoltare.
În lucrarea la care a reunit toate energiile sale de o viață găsim tot ce avem nevoie , de la principiile psiho-fizice, mod de gândire : dojo -kun, mod de apreciere ( arbitraj), zone de exprimare ( probele de concurs). Chiar in definiția karate-ului tradițional avem ideia de todome (capacitatea de focalizare maximă a energiilor psiho-fizice pentru a încheia o luptă în cel scurt timp posibil ) . Karate Tradițional este TODOME. Dar în același timp karate începe cu respect și se încheie cu respect ( Gichin Funakoshi).

In 1999, Senatul Statelor Unite l-a onorat pe Nishiyama prezentandu-l cu steagul Statelor unite, care a fost ridicat pe 10 octombrie (ziua sa de nastere) in acel an peste Capitoliul Statelor Unite din Washington DC. Steagul i-a fost ridicat in semn de recunoastere pentru contributiile sale aduse Karate-ului Traditonal. La cererea senatorului Statelor Unite, Slade Gorton, scrisoarea de intampinare a inceput astfel: “As vrea sa va multumesc pentru anii petrecuti in slujba acestui stat. Efortul dumneavoastra in aducerea artei Karate-ului in Fortele Armate ale Statelor Unite este de nemasurat. In numele recunoscatorilor dumneavoastra elevi si prieteni, va urez succes in multele dumneavostra eforturi.” In mai 200, Nishiyama a fost onorat cand Cupa Nishiyama a fost tinuta la Moscova, acesta fiind primul eveniment oficial de Karate organizat in Russia de la sfarsitul Uniunii Sovietice.
In mai 2000, Nishyiama a fost onorat cand Cupa Nishyiama a fost organizata la Moscova, acesta fiind primul eveniment de karate organizat in Russia de la sfarsitul Uniunii Sovietice.Pe 3 noiembrie, Imparatul Japoiniei i-a acordat ordinul comorii sacre, clasa a patra (Rozeta cu raze aurii) , intr-o ceremonie pe domeniile Castelului Imperial din Tokyo. Nishyiama a fost unul din cei doar 11 decorati din afar Statului japonez din acel an.
In timpul primei cupe mondiale de karate traditional, in octombrie 2001, Polonia l-a onorat pe nishyiama cu Crucea Ofiterului, Ordinul de merit al republicii Poloneze. Premiul i-a fost acrodat de presedintele Poloniei, Aleksander Kwaśniewski. Pe 1 noiembrie 2003, Asociatia Internationala San Ten Karate (ISKA) i-a acordat lui Nishyiama gradul de 10 Dan. ISKA a anuntat ca “Maestrul Nishiyama a incercat sa refuze onoarea dar a fost intors din decizia sa de afectiunea simtita fata de liderii ISKA. Caligrafia certificatului a fost executata de Eri Takase.
Nishiyama a murit pe 7 noiembrie 2008 la Los Angeles, dupa o lupta lunga cu cancerul. In mormantarea sa a fost tinuta pe 30 moiembrie la templul budist Hompa Hongwanji in los Angeles, in compania a 500 de oameni. A fost plans de sotia sa, Yohko, si de cele trei fice ale sale: Yumi, Amy si Nami.
Pe 10 octombrie 2009, ITKF i-a acordat gradul de 10 Dan postmortem; fiica sa Nami a acceptat onoarea in numele lui. Conducatorul ITKF, Richard Jorgensen a declarat, “Nishiyama a spus ca nu a dorit niciodata sa atinga gradul de 10 Dan pentru ca el credea ca atingerea celui mai inalt grad ar insemna ca nu mai are de invatat si de trait…nu ar fi acceptat niciodata gradul cat ar fi fost in viata.”






Dacă ar fi să fac o descriere a karate-ului tradițional și ce a lăsat Hidetaka Nishiyama în urma sa aș putea să spun că ITKF ( federația internațională) are în componență țări de pe toate continentele dar o cea mai mare forță o deține Europa. Ca regulă, acolo unde a predat un maestru japonez, organizația s-a dezvoltat și a căpătat valoare. Excepția de la regulă o face România și în general țările din fostul lagăr comunist. Șansa nostră a fost să-l avem pe sensei Dan Stuparu pe linia fraților Ilija și Vladimir Iorga care la rândul lor au studiat cu Taiji Kase.
În Brazila, karate-ul tradițional este promovat de sensei Watanabe Tasuke.

Rezultatele oficiale : http://www.pucpr.br/karate/conteudo.php?noticia_id=37



Brazilia 2010

Ediția braziliană cu gust amar

Campionatului Mondial a reunit aproximativ 300 de sportivi din peste 30 de țări, băieți și fete, care au concurat pentru medaliile puse în joc la probele individuale și pe echipe.


Ajunsi in Brazilia dupa Campionatul European de Stil , sportivii români au avut de întâmpinat o serie de probleme ca : schimbarea fusului orar , ei neavând decât o zi să se adaptateze , oboseala drumului și cea acumulată în Cipru, o serie de nesincronizări ale organizatorilor obligându-i să-și găsească singuri de mâncare în prima seară. Apoi au fost convocați la antrenamentul oficial al tuturor echipelor prezente, în condițiile în care toti ceilalti erau în Brazilia de câteva zile.

Probele sportivilor ploieșteni

Total nemulțumiți de arbitrajul dominat de arbitrii italieni și polonezi

 Miclea Robert , la kata individual masculin, după 3 ediții ale mondialor unde a fost de fiecare dată medaliat ( de fapt singurul român medaliat la mondiale la această probă) , anul acesta nu ajunge decât până la locul 5 , intrarea în finală fiindu-i refuzată după un meci de baraj cu un sportiv polonez în care inițial arbitrii îi dăduseră câștig de cauză. Apoi după o deliberare arbitrul șef a schimbat decizia.
 Corina Tănăsescu ,din primul tur , la proba de fuku-go feminin , pierde meciul cu 3-2 în favoarea unei sportive din USA, dar toată lumea a văzut-o câștigătoare. Deh ! America este America.
 Romeo Trandafir din cauză unei severe accidentări suferite în Cipru ( ruptură musculară pe parte internă a bicepsului femural cu sângerare) se vede nevoit să renunțe la probele de kumite individual și fuku-go , menajându-se pentru probele de echipă ( enbu masculin și kata echipe) .
 Și ca totul să fie și mai interesant și stresant pentru noi , la proba de enbu mixt ( campionii en-titre), la care concurau Manona Danciu și Robert Miclea, nu sunt chemați la suprafață pentru evoluția din ppreliminarii. La contestația făcută , proba s-a reluat , dar șocul psihologic suferit de sportivii noștrii i-a marcat , astfel încât s-au calificat în finală doar pe locul 4, ceea ce a însemnat un puternic handicap.
 La kumite echipe băieții și-au retras participarea din cauza accidentărilor ( inclusiv sportivul de la CS Zalău – Marincaș Călin fiind out din cauza accidentărilor suferite )
 În schimb la kata echipe masculin ( Robert Miclea, Romeo Trandafir, Tiberiu Matei ) reușesc locul 3 și medalia de bronz , prea puțin pentru nivelul și pretențiile noastre , fiind devansași de Italia și Polonia.
 La enbu masculin , Romeo Trandafir și Adrian Cojocaru , în ciuda faptului că Romeo și-a înghețat piciorul cu un spray( în zona în care a suferit ruptura musculară), se califică ân finală unde ocupă un onorabil loc 2 și aduc pentru echipă medalia de argint și titlul de vice-campioni mondiali.
 Nae Cornelia ( Olimpia București) , nu reușește la proba de kumite, să treacă de cea care va ocupa la final poziția a doua, israelianca Shiri Rinat.
 Cea mai mare dezamăgire a sportivilor nostri au avut-o însă la kata echipe feminin , unde totul a mers foarte bine, s-au calificat în finală poziția a doua , la doar 0,1 de Italia, puctaj ce putea fi ușor recuperat. În finală , la partea de kata sincron , fetele noastre ( Manona Danciu, Corina Tănăsescu, Cristina Gustoiu) , au devansat cu 0,5 puncte Italia și se vedeau campioane mondiale, dar avenit partea de bunkai ( aplicația) unde arbitrii au hotărțt o depunctare de 1,0 puncte și am ajuns pe locul 4. A fost cea mai grosolană decizie a unui corp de arbitraj la acest nivel. A fost singura echipă aclamată de publicul brazilian - și pentru publicul brazilian și pentru mine fetele noastre sunt campionae mondiale, dar pentru arbitrii ele ocupă doar locul 4. Sper ca federaţia noastră să conteste acest rezultat şi să ocupăm locul pe care-l merităm. În seara acesta , la aeroport, mi-au declarat : suntem împreună de peste 10 ani, am fost campioane mondiale şi europene, am simţit că a fost cea mai bună execuţie a noastră decând suntem împreună... nu puteam greşi atât de grosolan cum au hotărât arbitrii. Am revăzut la hotel , de zeci de ori, înregistrarea video...
 Dar au venit şi bucurii pentru că ex-conpetista Simona Lare (Olimpia Bucureşti) , antrenată mai bine de 10 ani de subsemnatul, reușește medalia de aur la kumite ind. feminin și medalie de bronz la fuku-go feminin.
Cu un loc 5 ( Robert Miclea – kata ind. masc), cu 2 locuri 4 ( enbu mixt : Danciu Manona și Robert Miclea ; respectiv kata echipe feminin : Danciu Manona, Corina Tănăsescu, Cristina Gustoiu), cu o medalie de bronz ( kata echipe masculin : Robert Miclea, Romeo Trandafir, Tiberiu Matei) și cu o medalie de argint ( enbu masculin : Romeo Trandafir și Adrian Cojocaru) ploieștenii se întorc acasă cu mai puțin decăt și-au propus și decât era teoretic posibil.
Totuși Ploieștiul salvează onoarea karate-ului tradițional românesc atât prin zestrea de puncte aduse de actualii sportivi conpet-petroliști cât și prin rezultatele de excepție ale ex-conpetistei Simona Lare.



CLASAMENTUL PE MEDALII

AUR ARGINT BRONZ LOCUL IV
ITALIA 6 3 4 0
USA 0 1 2 0
UKRAINA 1 1 1 0
ROMÂNIA 1 1 2 2
POLONIA 1 3 3 2
ARGENTINA 0 0 0 1
CANADA 1 0 2 0
BRAZILIA 0 1 0 2
ISRAEL 0 1 0 0

Rezultatele oficiale : http://www.pucpr.br/karate/conteudo.php?noticia_id=37


In clasamentul general se poate observa usor locul 1 ocupat de Italia , urmată de Polonia și România pe locul 3, pe 4 ar fi Ukraina, și la egalitate pe 5 Brazilia și Canada, pe locul 6 USA, pe 7 Israel - țară care anul viitor 2011 va găzdui la Ierusalim Campionatul European . și pe 8 Argentina. Sunt țările care au avut un loc pe podium din cele peste 30 de participante.


Cu respect ,

Antrenor Emerit, 4 DAN
Aurelian Nicolae

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu