Totalul afișărilor de pagină

luni, 26 martie 2012

CUPA SHOTO JKA BRASOV





Sâmbătă, 24 martie 2012, Brașovul a găzduit cea de a VI-a ediție a Cupei Shoto. Amintesc că ShoTo este pseudonimul literar al maestrului Gichin Funakoshi și înseamnă „Unduirea Pinilor”. Pe de altă parte despărțind în silabe SHO – înseamnă Pin, semnificând forța la sol, stabilitatea, conexiunea cu Pământul, iar  TO – înseamnă Val, semnificând Unitatea în mișcare. Sunt două aspecte deosebit de importante ale oricărei arte marțiale, conexiunea cu solul și unitatea în mișcare.




Dragoș Chiru, președintele JKA Brașov (http://www.jka.ro/ ), organizatorul acestei manifestări, a căutat în mod clar să sugereze și să restaureze legătura cu sensei Gichin Funakoshi (http://ro.wikipedia.org/wiki/Gichin_Funakoshi) .




Au răspuns la invitație 400 de sportivi din 20 de cluburi, interesul sporit pentru această întrecere fiind motivat în 2 moduri : mai întâi, se apropie Campionatul European (20-21 aprilie 2012, Chiajna/București) și fiecare antrenor încearcă să-și țină sportivii „în priză”, și al doilea aspect ține de faptul că această competiție este bine organizată.




C.S. Conpet-Petrolul a participat cu 29 de sportivi de la grupele de copii, minicadeți, cadeți, juniori, tineret și seniori și a dat echipei de arbitraj condusă de Marian Pătru, 3 arbitrii : Cosmin Porumboiu, Ionuț Șerban și George Minculescu.




Am fost însoțiți de o galerie numeroasă formată din apropiați ai dojo-ului nostru, prieteni, părinți și bunici.
Competiția a debutat în sala de sport a Școlii Gen. Nr. 25 Brașov, la ora 9.30 cu grupele de seniori și tineret, pentru probele de kata și kumite. S-a concurat pe 3 tatami și este de subliniat ca este pentru prima dată când sportivii participanti la acestă cupă benefeciază de suprafețe specifice, achiziționate de clubul brașovean de la Adidas (http://www.masibosport.ro/ ).

Este a 4-a deplasare în acest an a sportivilor nostri la o competiție de karate modern și pot să spun că de la o deplasare la alta s-a simțit cum revine încrederea, revine siguranța, acestă revenire manifestându-se în coeziunea echipei, în atmosfera din ce în ce mai bună, totul concretizat în rezultate excelente. Reamintesc celor care nu sunt la curent că anul acesta am făcut trecerea de la „tradițional” la „modern” pe fondul unor frământări fără precedent la nivelul echipei, sursa acestora fiind problemele de maximă gravitate de la nivelul forului național.




Revenind la această cupă am urmărit mai mult cum se simt sportivii, mai decât ce rezultate fac. Am urmărit sclipirile de geniu din diferite execuții, de la kata sau de la kumite, momente care-mi dau imaginea potențialului diferiților sportivi dar și modelul de urmat, de transmis. Și am avut ce vedea. Au fost câteva momente care au electrizat audiența. Nu vreau în acest moment să dau nume dar sunt foarte încântat că avem asemenea sportivi în echipă.




Vremea a ținut cu noi, a fost o zi excepțională pe toate planurile pe care am finalizat-o mergând cu toată echipa, sportivi + galerie, pentru 2 ore, la Paradisul Acvatic din Brașov, unde am căpătat o binemeritată relaxare.




REZULTATE TEHNICE
(la proba de kumite nu voi menționa categoria de greutate ci doar grupa de vârstă, iar la proba de kata nu voi menționa cele 2 secțiuni începători/avansați, ci de asemenea doar grupa de vârstă)




COPII 2 (8-9ANI)
Stan Iacob Adrian – locul III- kata
Dragomir Ionuț - locul III - kumite
Ionescu Radu – locul II – kata  / locul III – kumite





COPII 3 (10-11ANI)
Maselușă Teodora – locul III – kata ind. / locul III – kumite ind.
Ionescu Sabina – locul II – kata ind.
Zafiris Flavius – locul III –kata / locul III- kumite
Niță Stefan – locul III – kata / locul II - kumite
Neagu Ștefan – locul III -kata

MINICADEȚI (12-13ANI)
Penescu Antonia – locul III –kata / locul III – kumite open
Tudor Crina – locul III –kata / locul II - kumite


CADEȚI (14-15ANI)

Bejgu Gabriel – locul III – kata/ locul III -kumite
Sandu Andrei – locul II –kata
Mocanu Nicușor – locul I –kata / locul III – kumite
Popescu Radu – locul I- kumite / locul III – kumite open/ locul III - kata
Spiță Ștefan – locul III –kumite / kumite open
Spiță Andrei – locul III – kumite


JUNIORI(16-17ANI)

Creța Marius – locul I – kata / locul III – kumite/ locul III – kumite open
Nistor Costin – locul III –kata / locul I – kumite / locul III – kumite open

TINERET(18-20)

Beldeanu Sabina – locul I –kata/ locul II – kumite/ locul II – kumite open


SENIORI (+21ANI)

Marinică Ștefan – locul I – kata / locul III – kumite
Șerban Ionuț - locul II – kata / locul III – kumite / locul III- kumite open
Minculescu George - locul III -kumite open/ locul I - kumite

Palmaresul nostru la acest concurs a fost : 26 locuri 3,    7 locuri 2  si   7 locuri 1 !

Mulțumesc părinților alături  care sunt alături de noi deplasare de deplasare, mulțmesc conducerii celor 2 cluburi CS Conpet și CS Petrolul care ne acordă încrederea lor și anul acesta.

Urmeaza “Cupa Primăverii”, la Plopeni, sâmbătă 31 martie 2012,  organizată sub egida Colegiului Antrenorilor de Karate –do, unde și-au anunțat participarea peste 150 de sportivi. Competiția este destinată copiilor, cadeților și juniorilor și are secțiuni de avansați și începători cu probe adecvate lor.

Apoi pe 7 aprilie suntem la Alexandria, la Cupa „Hirokazu Kanazawa”, pentru o ultimă verificare a sportivilor participanți la C.E. și Cupa Internatională „Kohai” din 20-21 aprilie.


Auguri !
Aurelian Nicolae

P.S. Orice omisiune, greseala sau sugestie va rog sa nu ezitati sa mi-o aduceti la cunostinta.
Multumesc!


vineri, 16 martie 2012

CAUTAREA UNUI MAESTRU

Nu prea știu de unde să încep acest subiect care ne preocupă pe toți, fie într-un mod conștient, mai mult sau mai puțin conștient, sau de cele mai multe ori este o manifestare  inconștientă, dar în mod clar continuă, a fiecărui om.





CĂUTAREA UNUI MAESTRU!

Căutarea unui maestru are diferite paliere și este una din condițiile  de bază ale împlinirii aspirațiilor noastre. Toți căutăm modele, modele în activitățile care ne plac, modele la locul de muncă, modele în sport, modele în diferite arte, modele în orice domeniu în care suntem sau cu care venim doar tangențial în contact.  Ne exprimăm grosier căutându-l „pe cel mai bun”. Lipsa de maeștrii este acută și acest lucru este generator de anxietate generalizată, care a devenit “normală”, dar care ne conduce și influențează acțiunile zilnice. Toți oamenii simt o lipsă, un gol, și caută să-l umple cu ceva. Pe lângă faptul că nu știu cu ce ar putea să-l umple (golul), nu găsesc nici  drumul și nici maestrul care să cunoască și le vegheze calea.




Este evident procesul continuu de autoreglare a acestui hipercomplex mecanism care este societatea umană. Este evidentă mecanica acestei funcționări, mișcare care în dinamica ei nu ține cont de indivizi, și de asemenea este evident că nu poate fi controlată, toată încercările de control încercate de om de-a lungul scurtei noastre istorii s-a soldat cu moartea a zeci de milioane de oameni, cu regimuri totalitare de o cruditate mult peste insenbilitatea mecanicii autoreglarii sociale.

Dar să ne întoarcem la maeștrii pe care îi căutăm conștient sau inconștient, maeștrii care nu se mai arată, la maeștrii din ce în ce mai rari, aproape inexistenți. Am să scurtez acest subiect care pentru mine este deosebit de vast și cu multe ramuri.

Știm noi să recunoștem un maestru ?

Am căutat, caut și voi căuta, dintr-o ancenstrală nevoie de a-mi umple golul, un maestru. Îl voi urma? Nu știu. Dar măcar știu că îl caut… În căutările mele, am descoperit un text, care îndrăznește, să ne descrie un maestru. Nu vreau să precizez nici cartea, nici autorul, nici religia din care provin deoarece nu este relevant și mă tem că cei care citesc aceste rândduri ar cade în păcatul de a pune o etichetă și de a arunca mesajul, așa cum și eu am făcut de multe ori.

Și apoi ar mai fi ceva : consider că o ființă umană care a ajuns la nivelul spiritual de maestru nu are importanță din ce zonă provine, cu alte cuvinte piramida are un singur vârf, baza conținând orizontalul plin de varietate.

Dar iată cuvintele care descriu un maestru veritabil :

1.       Comportament Maestrului se bazează pe o etică perfectă.

2.       Mintea Maestrului este întotdeuna liniștită.

3.       Înțelepciunea sa este evidentă prin cuvintele sau necuvintele sale.

4.       Maestrul are cunoașterea dincolo de cunoștințe.

5.       Este neobosit, calm, gata de actiune întotdeuna în slujba discipolilor săi.

6.       Trebuie să fie experimentat în domeniul formei în care se prezintă și o reprezintă.

7.       Trebuie să poate clarifica, pe înțelesul fiecăruia, în mod abil, subiecte sensibile cum ar fi Adevărul și natura ultimă a fenomenelor, dar și cele mai banale subiecte.

8.       Trebuie să fie elocvent pentru ca subiectele să fie înțelese iar maniera de a le susține să fie agreabilă.

9.       Trebuie să actioneze din compasiune pentru toate ființele sensibile, și NU din interes personal (din dorința de a fi respectat, din dorința de a câștiga daruri din partea discipolilor, etc.)

10.   Un maestru nu se descurajează niciodată în ghidarea discipolilor.



Și acum să plecăm la drum. În căutarea propriului maestru, căci nu orice maestru se potrivește cu orice discipol și nu orice discipol de potrivește cu orice maestru. Pe drum mai sunt oameni, care nu sunt maestrii dar ei sunt structural alcătuiți să ne ghideze, ca niște făclii puse din loc în loc.

Ar mai fi o intrebare? Și dacă îl găsim ce facem? Poate vă aduceți aminte de cel care căuta un maestru și care intră într-o casă cu mii de camere. Doar într-o cameră era CEL PE CARE-L CĂUTA. A deschis  multe uși până l-a găsit. Când l-a găsit, a închis ușa la loc, a făcut un semn pe ușă și a continuat să bată la alte mii și mii de uși, niciodată nemaideschizând acea usă. Iată ca această căutare a devenit un fetish, un drog, un păcat. Mie mama îmi spune “ușarnic”! Oare de la uși?

Respirați!

Cu drag,
Aurelian

joi, 8 martie 2012

CAMPIONATUL NATIONAL DE KARATE SKDUN / KATA SI KUMITE

CAMPIONATUL NATIONAL DE KARATE SKDUN

Federația Română de Arte Marțiale, departamentul Karate SKDUN, a organizat pe 3 martie, la Chiajna, Campionatul Național de Karate, pentru toate categoriile de vârstă, la probele individuale de kata și kumite.

Au participat peste 800 de sportivi, de la 40 de cluburi din toată țara, competiția începând la ora 9 și terminându-se la ora 22.

S-a concurat pe 6 tatami, cu probele de kata și kumite, sportivii de la seniori și tineret deschizând campionatul. Paralel cu campionatul național s-a organizat o competiție numită TRIAL,pentru categoriile de cadeți, junior, tineret și seniori și care a avut menirea de a selecționa sportivi pentru locurile vacante din lotul național al României care va participa în 20-21 aprilie 2012 la Campionatul European.

Pentru sportivii de la C.S.Conpet-Petrolul Ploiești reprezentă o serioasă provocare trecerea de la karate tradițional la karate sportiv. Pentru ca să ne putem prezenta onorabil în campionatul acesta, am reușit să participăm de la începutul anului, la 2 cupe specifice acestui stil de abordare a karate-ului, pe 4 februarie la Brașov – Cupa Română de Autoapărare și pe 19 februarie la București - Cupa Dojo.

Vom continua și după acest campionat cu participarea noastră la cât mai multe cupe, care sunt competiții fără miză, ceea ce dă sportivilor acea relaxare de care au nevoie în dificilul process de adaptare la un nou tip de regulament, la un nou mod de arbitraj, la un alt sistem de apreciere și de accedere spre vârful clasamentelor.

Este prima compețitie când începe să se simtă coeziunea echipei și o mare contribuție o au părinții care ne urmează în număr foarte mare peste tot. Pe de altă parte avem încrederea și susținerea celor 2 cluburi care ne dă stabilitatea atât de necesară pentru construirea unui nou team.

Revenind la campionatul de sâmbătă, pot spune că ne-am prezentat foarte bine, am început să ne facem remarcați, am luat și câteva medalii, foarte prețioase pentru creșterea încrederii că putem, foarte prețioase în planul moral, fundament al creșterii noastre.

Am fost întâmpinați cu căldură de shihan Aurel Pătru, președintele SKDUN (http://www.skdun.com/board.html), căruia îi mulțumesc pentru că ne acordă încrederea sa. De altfel l-am avut invitat la Ploiești, in dojo-ul nostru,  într-un mini-stagiu neoficial, întâlnire foarte inspirată atât pentru el cât și pentru noi.

REZULTATE TEHNICE

SENIORI (+21 ani)

Minculescu George – locul III- kumite

Marinica Stefan – locul IV – kumite open

Porumboiu Cosmin – locul III – kumite           

TINERET (18-20ani)

Beldeanu Sabina – locul III – kumite open


JUNIORI (16-17 ani)

Creța Marius – locul I – kata

Nistor Costin – locul IV – kata

CADETI (14-15 ani)

Popescu Radu – locul II – kumite

Spiță Andrei – locul III – kumite

Andronache Maxim – locul III – kumite

Bejgu Gabriel – locul III – kumite

Rusu Florentina – locul IV – kata


MINICADEȚI (12-13 ani)

Dinu Maria – locul II – kumite

Tudor Crina – locul IV – kata


COPII 3 (10-11 ani)

Zafiris Flavius – locul II – kata

Durbac Bianca – locul III – kata

Măselușă Teoddora – locul III – kata

Ionescu Sabina – locul II – kata / locul III – kumite


COPII 2 ( 8-9 ani)

Ionescu Radu – locul II – kata  / locul I – kumite

Stan Iacob Adrian – locul III – kumite

Niță Ștefan – locul III – kumite


Cu  2 titluri de campioni nationali, 4 de vicempioni, 10 medalii de bronz si 4 locuri 4 am debutat frumos în karate modern.

De asemenea este de subliniat ca în urma Trialului  am obținut 4 locuri în lotul național, element deosebit de important în dinamica echipei, astfel : la tineret o avem în lot pe Sabina Beldeanu pentru proba de kumite, la juniori Creta Marius – kata Costin Nistor kata și kumite, iar la cadeți Radu Popescu – kumite.

Menționez că rezultatele de la kumite au fost obținute la diferite categorii de greutate pe care nu le-am amintit aici.

Până la Europene mai avem  de participat la câteva cupe din care cea mai importntă va fi cea ddin 24 martie de la Brașov care  prin numărul de sportivi se ridică ca și dificultate la nivelul campionatului național.

Felicitări tuturor sportivilor pentru coeziune, pentru modul cum s-au prezentat pe tatami și pentru rezultatele frumoase. Calde mulțumiri conducerii celor 2 cluburi CS Conpet și CS Petrolul și bineînțeles părinților care formează o fericită combinație suporteri- sponsori-secondtraineri.

La mai mare,
Aurelian Nicolae

P.S. Orice omisiune, greseala sau sugestie va rog sa nu ezitati sa mi-o aduceti la cunostinta.
Multumesc!