KARATE TRADITIONAL ESTE O ARTĂ MARTIALĂ DE AUTO APĂRARE CARE SE BAZEAZĂ PE PRINCIPIUL TODOME
Totalul afișărilor de pagină
joi, 12 august 2010
ILIJA IORGA, MAESTRUL DE SUFLET
Shihan Ilija Iorga, 10 DAN
Cine este Ilija Iorga ? ... o sa incerc sa mi raspund dincolo de prezentarile rigide...s-a nascut, este campion , profesor universitar... etc. Dacă sunteti curiosi acest tip de prezentare il gasiti peste tot pe internet.
Pentru mine Ilija Iorga este ființa de exceptie care s-a născut în mijlocul unui popor cu un spirit puternic , poporul sârb. Apoi, D-zeu i-a dăruit o minte de o mare fluiditate, o capacitate de reactie ieșită din comun și peste toate acestea multă , multă energie venită dintr-un chimism mai rar întâlnit în plan biologic.
De ce viața mi-a dat șansa să-l întâlnesc pe maestrul Ilija Iorga ? Nu vreau să analizez asta, pentru că nu mi-ar place să dez-brac acest sentiment și să-l duc în planul rațiunii...
Știu doar că mă inspiră ori de câte ori particip la un stagiu cu dânsul... iar săptămâna aceasta voi pleca la Asprovalta-Vrasna în Grecia împreună cu fiul meu unde vom participa la a doua editie a Balkan Gasshuku condus de Soke Ilija Iorga.
Am întâlnit, la stagii, oamenii care predau într-un mod extraordinar , dar modul de predare era al unor profesori, alții predau precum niște bunicuți calzi , placuți , care mi-au intrat la suflet, alții sunt tipul inginerului, reci , calculați , preciși, apoi am întâlnit tipul fratelui mai mare, de o mare modestie, protectori, lucrând cot-la-cot...cum se spune...mobilizatori.
Singurul pe care l-am întâlnit ca fiind tipul maestrului este Ilija Iorga, doar prezenta lui este suficientă...
Transmiterea pe care o realizează Ilija Iorga este pe altă rezonantă, pare că nu dă importanță pricipiilor , el este cel care dă linia , modul, stilul de lucru și de gândire. Ne invită la fluiditatea care are o inserție de oțel, ne invită să simtim înainte de a gândi pentru că sentimentele apar instantaneu, gândurile au nevoie de timp. Stilul care-l practică pare ... jucăuș...dar atât de eficient...ucigător. Realitatea este că într-o luptă nu are ce cauta mintea , reactiile se bazeaza numai pe ceea ce simti...dacă nu simți esti mort...
Dincolo de asta îmi place că într-un fel, combate ceea ce competitia sportiva ne-a luat : posibilitatea de exprimare, instaurand rigiditatea șablonului. Este foarte conștient că sunt necesare campionatele, dar chiar și în timpul acestora modul cum arbitreză este foarte liber, apreciază și caută acei atleți care simt... care au sensibilitate și au reacțiile bazate pe ceea ce simt... În acel moment imediat acordă punct celui care are această inteligentă emoțională.
În acest sens a introdus o practică , specifică numai campionatelor de Fudokan-Karate : dacă un shiai se termină la egalitate iar nivelul sportivilor este foarte ridicat decizia se ia la Tzumae. Cei 2 sportivii incep lupta de la distanta mare ( MA) se apropie și când ajung la distanța ideală pt a aplica o tehnică inițiază actiunea. Primul care reușește să initieze este declarat câștigător. Orice ezitare sau retragere sunt de ne-conceput.
De asemenea este de subliniat și faptul că, modul , prezenta și energia cu care își prezintă stilul a cucerit oameni de pe toate continentele, din diferite culturi... ceea ce îmi spune ca Ilija Iorga în complexitatea lui, cucereste inimi mai întăi și apoi vine cu partea cealaltă , adica cu ceea ce numin Fudokan – Karate. Multi dintre cei care –l cunoastem ne-am întrebat ce este Fudokan-ul ...Fudokanul este Ilija Iorga ... Sensei Hidetaka Nishiyama , atunci când a acceptat Fudokanul l-a numit STIL EVOLUTIV DE KARATE.
Pentru mine acest mod de a defini Fudokanul este cel putin o mirare , mai ales ca vine de la un alt mare mestru, singurul maestru care prezinta o arta martiala in toata profunzimea ei cuntificata intr-un regulament care însumeaza 50 de ani de studii. Mirarea este de alt grad este uimire si bucurie tinând cont că sensei Ilija Iorga este un ne-japonez care îndrazneste să prezinte lumii altceva.
Îmi aduc aminte că sensei Ilija Iorga povestea ( la un stagiu tinut la Ploiesti) cum a ajuns la karate. Fratele dânsului, Valdimir Iorga, practica deja karate si l-a initiat si pe Ilija, dar acesta avea ca preocupare muzica de opera , dorea sa devina cântăreț, karate-ul era pe un plan îndepărtat. Dar la primul lui concert al lui Ilija, Vladimir și toti din dojo au venit si s-au asezat in primul rand. Când a venit Ilija să cânte , toti au scos din buzunare cate o lamâie și au inceput să mănânce zgomotos. Și asa s-a terminat cu cariera muzicala a lui Ilija. Acum povesteste si râde dar atunci a fost o mare drama. Apoi întâlnirea cu sensei Taiji Kase la Paris a confirmat și trasat drumul lui Ilija Iorga în karate.
Ca sportiv a avut o viata competitionala foarte longeviva, concurand cu succes la nivel international ,pana dupa 40 de ani.
Dezvolta Fudokanul ( Casa Fundamentelor Stabile) si reuseste să l facă cunoscut in peste 60 de tări de pe toate continentele. Chiar și în China care este mama artelor martiale...
În România ține stagii de prin anii 70 și sensei Dan Stuparu este elevul său de pe acea vreme, acestă legătură fiind canalul prin care toți practicantii de karate traditional l-am cunoscut pe Ilija Iorga.
Acum merg cu mari sperante la stagiul din Grecia și îmi duc acolo și fiul pentru că oameni ca Ilija si Vladimir Iorga sunt greu de întâlnit , mai ales că o să fie prezent și sensei Dan Stuparu. Un trio de excelentă și o lectie de viata despre stabilitate, respect, conlucrare și continuitate.
TRADITIA CONTINUĂ...
La Bună Vedere !
Aurelian Nicolae
Senpai, 3 DAN
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu