Totalul afișărilor de pagină

duminică, 8 august 2010

STAGIUL DE LA OLIMP -EDITIE JUBILIARA -


KARATE TRADITIONAL

EDITIE JUBILIARA OLIMP 2010
STAGIUL DE LA MARE AJUNS LA MATURITATE - 30 de ANI
31 iunie – 07 august 2010

Acum 30 de ani, la Olimp ,temerarii karate-do-ului se intâlneau la mare pentru stagiul de vara...
Anii 80 au insemnat foarte mult, atat pentru karate-ul de la nivel national cat si pentru miscarea din intrega lume. La nivel national comunismul incerca o democratizare , crearea unei alte fețe...deci existau premizele unei dezvoltari a miscarii de karate, chiar daca in fapt ilegala pentru autoritatile din acea vreme...
La nivel international amintim CM de Karate din Germania de la Bremen , cand s-a produs Marea Schismă a Karate-ului , cele 2 parti purtand de atunci denumirile de Karate Modern ( sportiv- unde exista categorii de greutate, meciuri pe puncte , kumite nu mai respecta principiile din kata) și Karate Traditional( avad ca principiu Todome, fara categorii de greutate, iar Kata a ramas locul, laboratorul dar si campul de aplicatie a tehnicilor )
Faptul ca imbracam si unii si ceilalti karate –gi-ul , ca se numeste karate ceea ce practicam si ca reclamam aceleasi origini nu inseamna ca mergem pe acelasi drum.

Tot în acest an sensei Ilija Iorga înființează Fudokan Karate-do Renmei care promovează principiile vechilor maestrii, sustinand respectarea Dojo-Kun, ca scop al karate-do-ului, ducand in acest fel mai departe mesajul lui sensei Gichin Funakoshi.
In 1985 , sensei Hidetaka Nishiyama re-actualizeaza forma de organizare a karate –ului la nivel international, in functie de noile orientari, fondand ITKF.
Lumea karate-ului se cerne si se re-grupeaza , fiecare după simțirea lui merge spre una din cele două orientări.
Sensei Dan Stuparu a rămas alaturi de maestrul sau sensei Ilija Iorga , iar odata cu trecerea Romaniei la democratie , contactul cu principalul promotor al karate-ului traditional , maestrul Hidetaka Nishiyama a fost foarte usor de facut.
An de an sensei Dan Stuparu fiind prezent la San Diego la cursurile de vara ale lui sensei Nishiyama.
Stagiul a ramas pentru toti practicantii de arte martiale principalul mijloc de transmitere, fiecare mergand apoi acasa si incercand dupa puterea de intelegere sa practice pana la urmatorul stagiu.
30 de editii ale Stagiului de la Olimp inseamna pentru multi dintre noi o buna parte din viata, 30 de veri in care timp de o saptamana impreuna cu toti antrenorii din tara lucram cate 2 antrenamente pe zi, pe plaja, in apa, noaptea la lumina focului.
Anul acesta, federatia a organizat stagiul intr-un cadru aparte, locul de antrenament fiind delimitat de 50 de steaguri cu insemnele federatiei si a evenimentului pe care l-am aniversat, a fost afisat un banner cu aceleasi inscrisuri, au fost imprimate tricouri, cani si sepcute.
Dupa stagiu a avut loc Adunarea Generala a Asociatiei de Karate Traditional din Romania , organism reprezentiand in cadrul federatiei stilul pe care-l practicam. S-a prezentat raportul de activitate de la inceputul anului pana acum, executia bugetara , s-a stabilit programul competitional pana in toamna anului 2011.
La final sensei Dan Stuparu , vadit emotionat a multumit celor care au fost si sunt alaturi de miscarea de karate traditional, celor care i-au fost aproape in decursul a celor 3 decenii de activitate.
De asemenea inainte de A.G. a avut loc un examen de grad pentru centuri negre : astfel au trecut cu succes acest test Marta Stuparu, obtinand 4 DAN si ploiesteanul Sorin Nita , obtinand 3 DAN ( antrenor la Shiro Washi ).
Eu i-am urat lui sensei Dan Stuparu , multi ani in acvitate activitate , atat din partea conducerrii celor 2 cluburi CS Petrolul si CS Conpet Ploiesti cat si din partea tuturor sportivilor nostrii.

La stagiu am fost insotit de fiul meu Alexandru Nicolae, centura neagra 1 DAN, care a participat la programul integral, la final sensei Dan Stuparu invitandu-ne in Grecia la stagiul tinut de maestrul sau Shihan Ilija Iorga, 10 DAN .

Ossu !

Senpai
Aurelian Nicolae

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu