Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 17 iulie 2010

LUPTA CU PERNE - UN CONCURS CARE PLACE COPIILOR


LUPTA CU PERNE - UN CONCURS CARE PLACE COPIILOR
Echilibru, rezistentă , curaj, inventivitate...

Ieri , vineri 16 iulie 2010, de la ora 18.00 , in premieră mondială ( sic!) , s a desfăsurat în sala Vointa , cel mai nou concurs pe tatami : Lupta cu Perne !
Au participat 60 de copii făcând parte din Grupa de Performanta și Grupa de Initiere de la CS Conpet- Petrolul si Concordia Orasului Copiilor Ploiesti.
Plaja de vârstă a fost între 7 și 13 ani indiferent de sex sau gradul tehnic deținut. Spre surprinderea mea interesul a fost maxim, starea de spirit a copiilor fiind una entuziastă , de vacanță , frumoasă , molipsitoare și dătătoare de bine.
Tatami-ul a fost asezat intr-un mod deosebit, supraînalțat, cu o suprafață utilă de 4 x 4 m și o suprafață de siguranță de 1 m , zona de luptă fiind de culoare roșie iar cea de siguranță albastră.
Ideia a plecat din căutările mele de a promova un mod de luptă atractiv, dinamic, ușor de înțeles , care să traverseze barierele tehnice și nu numai. Ați văzut cum se luptă un copil cu un adult, este o joacă seriosă, în care își testează forțele, se afirmă , învață , încearcă din răs-puteri să-l dea gata, știind totodată ca este în deplină siguranță. De multe ori adultul știindu se la adăpostul gabaritului fizic dar și a celui psihic este ne-atent și are mari surprize, revine și re-stabilește ierarhia , dar mica victorie este înregistrată de copil și așezată la zestrea lui de încredere. Va încerca din nou și din nou.
Am văzut , la concurs, copii care se bucurau din o mie de motive. Pentru cei mai mulți dintre ei era primele mici victorii , în fața unor adversari considerați din start superiori, ne-cunocuți. Apoi , după obținerea fiecărui punct pe tatami, privirile lor plecau spre părinți ( care sper că au luat în serios joaca noastră ) , priviri care spuneau : să ne bucurăm împreună , vezi...mami, tati , că și eu sunt în stare de ceva. De multe ori părinții mai își exprimă ne-încrederea ( care –i blochează sau încetinește în dezvoltarea lor) și de aici dorința copilului de a demonstra că-și merită locul în familie.
Sper că și pentru copii de la Concordia , atmosfera creată să fi fost una care să-i hrănească interior , să simtă fluviul de sentimente bune din sală și să se alimenteze cu energia lor. Să simtă dinamica coeziunii grupului din care au făcut parte și să-l reproducă în alt timp, în alt spațiu.
Pe de altă parte utilă a fost și lecția primită de cei care au intrat pe suprafață ( în special cei cu grade mari sau mai mari de vârstă) și care au pierdut confruntarea din superficialitate, din ne-atenție, considerând dinainte că victoria le aparține.
Solicitarea în sine , la acest tip de concurs , este de rezistență la nivelul picioarelor, echilibru ( se luptă pe vârfuri) , de tactică , de adoptarea unor soluții rapide ,fie atac, fie cedare de moment pentru a reveni , atenție la suprafata limitată ...
Am fost de asemenea impresionat de viteza cu care se grupau pentru susținerea , ovationarea și aplaudarea câte unui sportiv. De regulă țineau cu învingătorul, dar grupa de initiere era clar grupată în jurul cu celor cu centuri albe, apoi copii de la Concordia țineau cu ai lor...iar avansații cu grupa lor...fetele cu fetele ( eeee !) ... și băieții cu băieții ...Spiță Ștefan în momentul când a terminat victorios competitia a primit cele mai multe îmbrățisări din viata lui... toti copii au sărit pe el...
Au stat lângă mine și m-au ajutat, suportat și susținut, la organizarea compețiției, Alexandru Nicolae ( 1 DAN ), Marius Creța ( 1 DAN Junior ) și Tiberiu Popescu ( 1 Dan Junior ) , cărora le mulțumesc și le cer scuze pentru presiunea care am pus-o pe ei.
Mulțumesc părinților pentru susținerea, îndelunga răbdare și îngăduința pe care ne-au arătat-o cu joaca noastră.
Premiile au constat în diplome ... și surpriză ... copii vor primii bandane imprimate cu ideogramele dento karate, cu culorile centurilor ( neagra, maro, albastră, verde, orange, galbenă, albă, în funcție de numărul de victorii avute. Bandana se poartă la antrenament până la urmatorul concurs , când este schimbată corespunzător cu noua situație, cu noul clasament.
Îmi exprim speranța că acest tip de concurs va avea viață lungă, va găsi susținere și îl vom extinde invitând sportivi și din alte cluburi alături de noi.

cine vrea sa vada mai multe poze le gaseste la :
http://hi5.com/friend/photos/displayManageAlbum.do?ownerId=129612868&albumId=418374774

sau la adresa : http://dl.transfer.ro/concurs_cu__perne-transfer_RO-17jul-1710c3.rar

Săptămana viitoare sportivii de la Grupa de Inițiere vor susține examenul pentru a 4-a tresă...

Succes tuturor și vacanță plăcută plină de bucurii !

Antrenor Emerit
Aurelian Nicolae, 3DAN

2 comentarii: