Totalul afișărilor de pagină

luni, 27 septembrie 2010

CURĂȚENIE ÎN PARCUL NAȚIONAL BUCEGI CU SPORTIVII DE LA KARATE TRADITIONAL !



LET’S DO IT KARATE TRADITIONAL!

Anul 2010… Toamnă… Sâmbătă, 25 septembrie, în Parcul Naţional Bucegi, Buşteni, Valea Cerbului – Gura Diham, peste 40 de sufletişti, copii, părinţi şi prieteni apropiaţi, am venit să fim împreună.
Pentru ce să fim împreună? Am dorit sa fim împreună ca să curățăm natura de urmele omului… așa zis modern...
Copii și părinți ne-am mobilizat în jurul unei idei: CURĂȚENIA. Am participat în proiectul de voluntariat LET’S DO IT ROMANIA! (http://www.letsdoitromania.ro/) De ce am mers la curățenie? Probabil dintr-o nevoie interioară de curățenie pentru unii dintre noi... alții au văzut acțiunea de ecologizare ca pe o strategie educaţionalǎ, alții ca pe un exemplu, un îndemn la acţiune şi un semnal de alarmǎ totodatǎ pentru protejarea mediului înconjurǎtor… alții s-au implicat pentru că iubesc natura şi le plac ieşirile în grup…
Am plecat de la club în jurul orei 7.30 și la ora 9.00 eram pe teren. Am parcat mașinile la Gura Diham și am pornit la treabă, care pe drum, care pe iarbă, iar cine a putut și a riscat să se ude la picioare a adunat din râu, de pe mal sau dintre stânci gunoaiele ce nu-și aveau locul acolo.
Spre întristarea tuturor, dar la un moment dat și spre amuzamentul nostru, am analizat cam ce am adunat în seci de saci de 120 l: cabluri de antenă, cabluri electrice, sârme pentru rufe, cutii de bere, de suc, sticle de coniac, vin, lichior, peturi, o cabinǎ de mașinuță, nailoane, pungi de plastic, cârpe, haine, pături, pamperși (la greu!), hîrtii, cartoane, anvelope de mașină, umbrele arse, resturi de la corturi, pahare de sticlǎ și plastic, papuci de casă și de plajă, o placǎ a unui tv vechi, diverse obiecte din metal, țevi, corniere, table...etc. Ce mai, un întreg arsenal de care omul nu se poate despărți pentru a-și satisface diferite nevoi, dar care îl abandonează oricum și oriunde când devine inutil.
A plouat continuu, mărunțel... eu m-am zgâriat, iar un părinte chiar și-a spart capul (nu foarte grav ce-i drept!) când a intrat sub un pod pentru a strânge deşeurile. Ne-am udat la picioare în apa râului, hainele s-au udat de la ploaie şi de la iarba umedǎ. Ne-a părut rău că a plouat, fiindcă am fi făcut o treabă mai bună... Spre finalul acțiunii, în jurul orei 12.00, a ajuns la noi și d-na Gabriela Buligescu, coordonator pentru judeţul Prahova în aceastǎ acţiune... Manifestându-mi părerea de rău că n-am putut face mai mult din cauza ploii, dânsa mi-a relevat faptul că ceea ce am făcut noi trebuie să vină ca un îndemn pentru autoritățile și comunităţile locale, pentru ca acestea să organizeze periodic astfel de acțiuni. De asemenea, s-a dorit ca aceastǎ acţiune sǎ constituie un exemplu de bunǎ practicǎ pentru păstrarea curată a naturii… pentru toţi cei care erau cu rulotele în acea zonă… care au locuit peste vară acolo și care, ce-i drept, s-au mărginit doar să ne privească.
Când am dat semnalul de încetare a acțiunii, o parte dintre părinții prezenți s-au îndreptat spre alte zone de picnic, dar o bună parte am rămas în geana pădurii și am aprins grătarele. Am mai rămas împreunǎ, în naturǎ, vreo trei ore. Copiii s-au jucat, au urcat pe munte, unde au găsit o salamandră şi au descoperit niște poteci, au făcut întreceri, s-au jucat cu mingea ori s-au hârjonit... părinții au pregătit, pe grătar, fripturi, mici, ciuperci, legume… D-l Marin Ion a fost şi fotograful nostru și, spre bucuria tuturor, a postat fotografiile pe internet. Iata link-ul de unde, aproximativ 10 zile, pot fi descǎrcate fotografiile: http://dl.transfer.ro/Gura_Diham_curatenie-transfer_ro-25sep-5ae1dea9a.rar
Împreună cu cei mai curajoși, copiii și părinții care au rămas și la picnic, în pofida temperaturii mai scăzute, în pofida ploii mărunte de toamnă, am re-structurat ideia de PICNIC. Oriunde vom merge la PICNIC, mai întâi vom face CURĂȚENIE ... 1 oră sau poate chiar 2 ore, cu echipamentul corespunzător (saci, manuși, măști)… și abia apoi trecem la joacă, grătar, țuică, bere, mici, dulciuri și tot ce-i mai pofteşte inima românului ... De asemenea, primul lucru pe care-l vom face în amenajarea zonei de picnic, va fi zona de resturi menajere... vom aduna totul în saci pe care-i vom pune în mașini și apoi îi vom arunca în locuri special amenajate pentru colectarea gunoiului.
Este prima acțiune de acest fel pentru noi și eu consider că a fost un SUCCES. Bravo tuturor părinților, sportivilor și prietenilor care au fost alături de noi!
Mulțumim d-nei Gabriela Buligescu, care ne-a făcut invitația să participăm în proiect și postului local de televiziune, ANTENA 1 Ploiești, care a realizat spotul publicitar de promovare a acțiunii și cu noi.
Seara, am fost invitați la Zilele oraşului Sinaia, ca să facem o demonstrație de karate tradițional, dar nu am mai ajuns, tot din cauza vremii... și am fi rămas și la concertul dat de trupa Holograf... n-a fost să fie... poate altădată o s-o facem și mai și mai lată...

La bună vedere,

Aurelian Nicolae

2 comentarii:

  1. f adevarat...felicitari...ar fii foarte bine daca s-ar implica mult mai multi oameni de buna-credinta,cu dragoste de natura si frumos...MULTUMIM tuturor..!!Adi Stefi-Bucuresti

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari pentru initiativa si pentru actiunea in sine !
    Ar fi minunat daca actiunea de sambata trecuta ar avea si efectul educational scontat si mult mai multe persoane ar constientiza ca de fiecare dinte noi depinde sa schimbam ceva in viata noastra. Pacat ca astfel de actiuni civice sunt sporadice iar educatia civica este doar la stadiul de manual dintr-o programa scolara.
    Felicitari inca o data !

    RăspundețiȘtergere