2 SEPTEMBRIE 2011
SHIAI NOCTURN
SUNT INVITATI TOTI CEI CARE SE SIMT CU SUFLETUL ALATURI DE NOI, CARE AU TRECUT PRIN SECTIE O ZI , UN ANTRENAMENT, SAU AU FACUT PARTE DIN ECHIPELE DE PERFORMANTA. VA ASTEPTAM IN KARATE-GI SAU NU, IN ORICE MOMENT AL ACTIUNII SAU DOAR LA PICNIC!
DESFASURATOR :
1. ORA 18.30 CEREMONIA DE DESCHIDERE
SECTIUNEA 1 DE PREDARE –
AURELIAN NICOLAE
2. ORA 19.15
SECTIUNEA II-A DE PREDARE
–ROBERT MICLEA
3. ORA 20.15
SECTIUNEA II-A DE PREDARE
MANONA DANCIU
4. ORA 21.15
SECTIUNEA III-A DE PREDARE
CRISTINA GUSTOIU
5. ORA 10.15 PROIECTE DE FILM
KURO OBI – CENTURA NEAGRA
6. ORA 23.30 CEREMONIA DE INCHIDERE
7. PICNIC NOCTURN
De multa vreme m-a preocupat ideia de a sarbatori intr-un fel trecerea anilor peste activitatea noastra. Sa existe un “remember”, o evocare a inceputului, atat pentru cei care il cunosc dar si pentru cei care nu-l cunosc , sunt mai tineri, sunt mai noi in club si au nevoie sa cunoasca care sunt radacinile sectiei de karate traditional de la CS Conpet_Petrolul.
Aceasta preocupare s-a suprapus cu dorinta de a ne”aduna” dupa o vara in care fiecare a fost in vacanta, in tabere, in cantonamente, sa ne revedem intr-un moment special si sa continuam la fel de frumos ca pana acum.
Dupa mai multe moduri de abordare, pe hartie si in minte a acestei idei , iata s-a conturat, sub aceasta forma. Sa invit sa predea, sa prezinte teme la alegere, cei mai titrati si vechi sportivi din echipa de performanta.
Fiecare dintre ei o sa ne povesteasca cum a inceput, de ce a continuat atata “amar de ani”, unde a ajuns, ce fac acum, si de asemenea o sa auzim si intamplari haioase pe care doar ei le stiu si se leaga de momente traite in timpul acestei activitati.
Orice tema tehnica ar aborda, datorita faptului ca fiecare nuanteaza in functie de propria sa structura, de propria sa viziune, vom avea de invatat, si acest lucru nu face decat sa ne imbogateasca. Vineri seara vom privi karate-ul prin ochii acestor mari campioni si va asigur ca va fi o experienta inedita, extraordinara.
Apoi, la final, vom urmari impreuna filmul KURO OBI ( centura neagra) in care vom putea trai alaturi de eroii filmului, practicanti de karate, unii alegand o cale gresita, a exacerbarii egoului si a folosirii tehnicilor in scopuri rele, altii suferind dar alegand calea binelui. Am ales acest film pentru ca realismul luptelor, a antrenamentelor si povestea in sine merita vazute.
Dupa film, sper ca vremea va tine cu noi si sub cerul cu stele, pe iarba pe care voi va jucati fotbal, sa ne astepte parintii cu “de-ale gurii” si sa ne bucuram impreuna de o noapte de vara.
Vom mai sta afara atat cat vom dori si daca va rapune somnul nu-i bai, mergeti la culcare cu zambetul pe buze.
Va astept cu drag!
Senpai,
Aurelian Nicolae
KARATE TRADITIONAL ESTE O ARTĂ MARTIALĂ DE AUTO APĂRARE CARE SE BAZEAZĂ PE PRINCIPIUL TODOME
Totalul afișărilor de pagină
miercuri, 31 august 2011
marți, 30 august 2011
LA FINAL DE VACANTA CEI MAI MICI KARATE-KA IN CONCURS
CUPA “MIAMOTO MUSASHI” a V-a EDITIE
ALEXANDRIA, 28 AUGUST 2011
Clubul de karate traditional“Musashi” Alexandria a organizat,in Sala Sporturilor din localitate, cu sprijinul Directiei de Sport Teleorman, a V-a editie a Cupei “Miamoto Musashi”. Competitia s-a adresat sportivilor de la grupele de copii, baieti si fete, incepatori si avansati, la probele de kata echipe si kata individual.
Au participat peste 110 sportivi din 5 grupari de profil, care si-au disputant intaietatea la cele 2 probe pe 2 tatami (suprafete de concurs), la care au oficiat urmatorii arbitrii :
Tatami A : 1. Kansa – Gabriel Guster, 2. Fukushin – Cosmin Porumboiu, 3. Fukushin – Uruc Octavian. Tatami B : 1. Kansa- Liviu Apostol, 2. Fukushin – Sorin Nita , 3. Fukushin – Marius Creta.
Concursul a inceput la ora 10.30 cu probele de kata individual. La ora 12.30 a fost pauza de 30 minute pentru ca dupa pauza intrecerea sa se reia cu probele de echipa. La ora 14.30 a inceput festivitatea de premiere pentru toate probele. Au fost oferite sportivilor medalii si diploma, iar locurile 1 au beneficiat si de un premiu special constand intr-o geanta “troller”.
Acest concurs vine foarte bine la sfarsit de vacanta fiindca ne-a dat ocazia sa testam nivelul sportivilor dupa o vara in care am fost in cantonamente la mare (Costinesti), respectiv la munte(Piatra Arsa).
Chiar daca a fost o competitie cu atmosfera de vacanta, sportivii de la grupele de avansati au intrat in febra specifica si s-au mobilizat foarte frumos, reusind sa incante publicul din Alexandria cu executile lor. Pe de alta parte sportivii de la grupele de incepatori au dat acestei intreceri o importanta de eveniment cosmic,mai ales cei mai mici, unii dintre ei fiind la prima participare. Emotii multe pentru parinti, emotii multe pentru sportivi, emotii si pentru antrenori. De la CS Conpet Petrolul au participat la categoria C1 ( 12-13ani): Andronache Maxim, Andreea Neagu,Gabriel Balaceanu, Ioana Petrescu, Rusu Florentina, Maria Dinu. La categoria C2 au evoluat (10-11 ani) : Teodora Stoian, Bianca Popa, Mihai Cojanu, Eduard Sandu, Sergiu Bobosila, Andrei Bucur, Stefania Vasile, Bianca Durbac, Stefan Neagu, Marian Stanciu, Gabriel Georgescu, Octavian Dobre, Antonia Penescu, Flavius Zafiris. La categoria C3 (8-9ani) au evoluat : Teodora Maselusa, Daniel Rogozea, Eduard Dragna, Gabriel Draghici, Adrian Stan Iacob, Teodor Marin, Sebastian Teodorescu, Octavian Dumitrascu, Ionut Dragomir.
Sportivii de la CS Conpet Petrolul au reusit sa urce pe podium de 17 ori, astfel la cele 3 categorii de varsta am cucerit un numar de 7 medalii de aur, 4 de argint si 6 de bronz.
Au urcat pe prima treapta a podiumului la kata individual : Sebastian Teodorescu/C3/incepatori, Octavian Dumitrascu/C3/avansati, Mihai Cojanu/C2/incepatori, Antonia Penescu/C2/avansati (Antonia este si medaliata cu bronz la europenele de stil de la Belgrad de anul acesta), Andreea Neagu/C1/avansati, Gabriel Balaceanu/C1/avansati, si echipa de kata sincron de la C1 formata din Florentina Rusu, Andreea Neagu si Teodora Stoian.
Au obtinut locul second urmatorii sportivi: Teodora Stoian/C2/avansati, Maxim Andronache/C1/avansati, echipa de kata sincron masculin C2 formata din Mihai Cojanu, Stefan Neagu si Gabriel Dumitrascu, echipa de kata masculin C1 formata din Gabriel Balaceanu, Maxim Andronache si Narcis Simion ( Org. Umanitara Concordia).
Pe a treia treapta a podiumului au urcat : Sergiu Bobosila/C2/incepatori, Stefania Vasile/C2/avansati, Stefan Neagu/C2/avansati, Maria Dinu/C1/avansati, echipa de kata /C3 masculin formata din Draghici Adrian, Teodorescu Sebastian, Stan Iacob Adrian, echipa de kata C2 masculin formata din Georgescu Gabriel, Stanciu Marian, Bucur Andrei; echipa de kata C1 feminin formata din Antonia Penescu, Ioana Petrescu si Bianca Popa.
Este de consemnat faptul ca la acesta competitie au participat si 9 sportivi de la Organizatia Umanitara Concordia Ploiesti si care au avut o evolutie pe care as califica-o ca “excelenta”. Ei au beneficiat in saptamana concursului de antrenamente zilnice alaturi de sportivii avansati de la CS Conpet-Petrolul iar eu am fost sprijinit din postul de antrenori secunzi de Alexandru Cojocaru si Alexandru Nicolae, centuri negre 1 Dan.
Sportivii de la O.U. Concordia au obtinut urmatoarele rezultate :
La kata ind feminin/C3/incepatori Profira Alexandra –locul III si Acostinoaie Stefania – locul IV, locul IV pentru echipa de kata feminin C3 formata din Acostinoaie Stefania, Bacanu Elena, Profira Alexandra; locul IV pentru Dan MIhai care alaturi de 2 sportivi de la Conpet ( Flavius Zafiris si Octavian Dobre) a evoluat in echipa de kata sincron C2; locul II pentru Narcis Simion care alaturi de Maxim Andronache si Gabriel Balaceanu au evoluat in echipa de kata de la C1; si un excelent loc II pentru echipa de kata sincron feminin C1, echipa formata integral cu sportive de la Concordia, numindu-le aici pe Ioana Otelea, Lavinia Polojan si Dana Constantin.
CONCLUZII DESPRE ECHIPA: obiectivul cel mai important pentru sportivii de la acest nivel este integrarea lor in contextul ideii de “echipa”. Este essential sa se accepte, sa colaboreze, sa-si uneasca fortele, calitatile, abilitatile pentru a crea o atmosfera si-un spirit puternic. Numai sprijiniti pe un astfel de fond, numai cu un astfel de background se pot dezvolta si, mai tarziu, la categorii de varsta superioare se pot manifesta la un nivel calitativ deosebit. Secretul sta in forta echipei, in coeziunea ei, in capacitatea de fi omogena, in capacitatea de se restructura cu o mare viteza in functie de cerintele momentului, fara sa fie afectata de diferentele individuale. Este un proces continuu pe care-l desfasuram cu “bataie lunga” si fiecare moment de acest gen “Cupa Musashi’ este o ocazie de a ne testa din nou capacitatile. Pe de alta parte nivelul foarte “soft” al competitiei este deosebit de util pentru a dobandirea curajului si increderii ca “pot”.
ORGANIZARE : sincere felicitari Clubului “Musashi” din Alexandria, antrenorului Gabriel Guster si intregii echipe care l-a ajutat la excelenta desfasurare si organizare a competitiei. Atuuri : spatiu adecvat, 2 tatami, medalii, diplome, premii speciale, structurare buna in timp, arbitraj eficient.
SPRIJIN: cel mai important sporsor al nostru au fost “PARINTII” care merita toate multumirile noastre sincere. De asemenea CONPET-ul a fost din nou alaturi de noi prin acordarea unui microbus de 20 de locuri pentru transportul sportivilor. Multumiri !
Cu bine!
Aurelian Nicolae
ALEXANDRIA, 28 AUGUST 2011
Clubul de karate traditional“Musashi” Alexandria a organizat,in Sala Sporturilor din localitate, cu sprijinul Directiei de Sport Teleorman, a V-a editie a Cupei “Miamoto Musashi”. Competitia s-a adresat sportivilor de la grupele de copii, baieti si fete, incepatori si avansati, la probele de kata echipe si kata individual.
Au participat peste 110 sportivi din 5 grupari de profil, care si-au disputant intaietatea la cele 2 probe pe 2 tatami (suprafete de concurs), la care au oficiat urmatorii arbitrii :
Tatami A : 1. Kansa – Gabriel Guster, 2. Fukushin – Cosmin Porumboiu, 3. Fukushin – Uruc Octavian. Tatami B : 1. Kansa- Liviu Apostol, 2. Fukushin – Sorin Nita , 3. Fukushin – Marius Creta.
Concursul a inceput la ora 10.30 cu probele de kata individual. La ora 12.30 a fost pauza de 30 minute pentru ca dupa pauza intrecerea sa se reia cu probele de echipa. La ora 14.30 a inceput festivitatea de premiere pentru toate probele. Au fost oferite sportivilor medalii si diploma, iar locurile 1 au beneficiat si de un premiu special constand intr-o geanta “troller”.
Acest concurs vine foarte bine la sfarsit de vacanta fiindca ne-a dat ocazia sa testam nivelul sportivilor dupa o vara in care am fost in cantonamente la mare (Costinesti), respectiv la munte(Piatra Arsa).
Chiar daca a fost o competitie cu atmosfera de vacanta, sportivii de la grupele de avansati au intrat in febra specifica si s-au mobilizat foarte frumos, reusind sa incante publicul din Alexandria cu executile lor. Pe de alta parte sportivii de la grupele de incepatori au dat acestei intreceri o importanta de eveniment cosmic,mai ales cei mai mici, unii dintre ei fiind la prima participare. Emotii multe pentru parinti, emotii multe pentru sportivi, emotii si pentru antrenori. De la CS Conpet Petrolul au participat la categoria C1 ( 12-13ani): Andronache Maxim, Andreea Neagu,Gabriel Balaceanu, Ioana Petrescu, Rusu Florentina, Maria Dinu. La categoria C2 au evoluat (10-11 ani) : Teodora Stoian, Bianca Popa, Mihai Cojanu, Eduard Sandu, Sergiu Bobosila, Andrei Bucur, Stefania Vasile, Bianca Durbac, Stefan Neagu, Marian Stanciu, Gabriel Georgescu, Octavian Dobre, Antonia Penescu, Flavius Zafiris. La categoria C3 (8-9ani) au evoluat : Teodora Maselusa, Daniel Rogozea, Eduard Dragna, Gabriel Draghici, Adrian Stan Iacob, Teodor Marin, Sebastian Teodorescu, Octavian Dumitrascu, Ionut Dragomir.
Sportivii de la CS Conpet Petrolul au reusit sa urce pe podium de 17 ori, astfel la cele 3 categorii de varsta am cucerit un numar de 7 medalii de aur, 4 de argint si 6 de bronz.
Au urcat pe prima treapta a podiumului la kata individual : Sebastian Teodorescu/C3/incepatori, Octavian Dumitrascu/C3/avansati, Mihai Cojanu/C2/incepatori, Antonia Penescu/C2/avansati (Antonia este si medaliata cu bronz la europenele de stil de la Belgrad de anul acesta), Andreea Neagu/C1/avansati, Gabriel Balaceanu/C1/avansati, si echipa de kata sincron de la C1 formata din Florentina Rusu, Andreea Neagu si Teodora Stoian.
Au obtinut locul second urmatorii sportivi: Teodora Stoian/C2/avansati, Maxim Andronache/C1/avansati, echipa de kata sincron masculin C2 formata din Mihai Cojanu, Stefan Neagu si Gabriel Dumitrascu, echipa de kata masculin C1 formata din Gabriel Balaceanu, Maxim Andronache si Narcis Simion ( Org. Umanitara Concordia).
Pe a treia treapta a podiumului au urcat : Sergiu Bobosila/C2/incepatori, Stefania Vasile/C2/avansati, Stefan Neagu/C2/avansati, Maria Dinu/C1/avansati, echipa de kata /C3 masculin formata din Draghici Adrian, Teodorescu Sebastian, Stan Iacob Adrian, echipa de kata C2 masculin formata din Georgescu Gabriel, Stanciu Marian, Bucur Andrei; echipa de kata C1 feminin formata din Antonia Penescu, Ioana Petrescu si Bianca Popa.
Este de consemnat faptul ca la acesta competitie au participat si 9 sportivi de la Organizatia Umanitara Concordia Ploiesti si care au avut o evolutie pe care as califica-o ca “excelenta”. Ei au beneficiat in saptamana concursului de antrenamente zilnice alaturi de sportivii avansati de la CS Conpet-Petrolul iar eu am fost sprijinit din postul de antrenori secunzi de Alexandru Cojocaru si Alexandru Nicolae, centuri negre 1 Dan.
Sportivii de la O.U. Concordia au obtinut urmatoarele rezultate :
La kata ind feminin/C3/incepatori Profira Alexandra –locul III si Acostinoaie Stefania – locul IV, locul IV pentru echipa de kata feminin C3 formata din Acostinoaie Stefania, Bacanu Elena, Profira Alexandra; locul IV pentru Dan MIhai care alaturi de 2 sportivi de la Conpet ( Flavius Zafiris si Octavian Dobre) a evoluat in echipa de kata sincron C2; locul II pentru Narcis Simion care alaturi de Maxim Andronache si Gabriel Balaceanu au evoluat in echipa de kata de la C1; si un excelent loc II pentru echipa de kata sincron feminin C1, echipa formata integral cu sportive de la Concordia, numindu-le aici pe Ioana Otelea, Lavinia Polojan si Dana Constantin.
CONCLUZII DESPRE ECHIPA: obiectivul cel mai important pentru sportivii de la acest nivel este integrarea lor in contextul ideii de “echipa”. Este essential sa se accepte, sa colaboreze, sa-si uneasca fortele, calitatile, abilitatile pentru a crea o atmosfera si-un spirit puternic. Numai sprijiniti pe un astfel de fond, numai cu un astfel de background se pot dezvolta si, mai tarziu, la categorii de varsta superioare se pot manifesta la un nivel calitativ deosebit. Secretul sta in forta echipei, in coeziunea ei, in capacitatea de fi omogena, in capacitatea de se restructura cu o mare viteza in functie de cerintele momentului, fara sa fie afectata de diferentele individuale. Este un proces continuu pe care-l desfasuram cu “bataie lunga” si fiecare moment de acest gen “Cupa Musashi’ este o ocazie de a ne testa din nou capacitatile. Pe de alta parte nivelul foarte “soft” al competitiei este deosebit de util pentru a dobandirea curajului si increderii ca “pot”.
ORGANIZARE : sincere felicitari Clubului “Musashi” din Alexandria, antrenorului Gabriel Guster si intregii echipe care l-a ajutat la excelenta desfasurare si organizare a competitiei. Atuuri : spatiu adecvat, 2 tatami, medalii, diplome, premii speciale, structurare buna in timp, arbitraj eficient.
SPRIJIN: cel mai important sporsor al nostru au fost “PARINTII” care merita toate multumirile noastre sincere. De asemenea CONPET-ul a fost din nou alaturi de noi prin acordarea unui microbus de 20 de locuri pentru transportul sportivilor. Multumiri !
Cu bine!
Aurelian Nicolae
luni, 15 august 2011
ARMONIZEAZA-TE CU ADVERSARUL, ACCEPTA ATACUL, ANTICIPEAZA SI LOVESTE IN TIMP CE EL SE MISCA
articol scris de sensei Avi Rokah
Atunci cand ne confruntam cu un adversar, ochii ar trebui trasi in spate, pentru a vedea totul fara a focaliza pe ceva anume, pentru a monitoriza dar fara a judeca, pentru a fi constient de intreg; o idee este de a privi adversarul ca pe o umbra, pentru a nu fi acaparat de detalii. Calea pentru a simti adversarul sta in folosirea respiratiei pentru a prinde ritmul acestuia, sau pentru a conduce ritmul (luptei) dupa o anumita strategie. Aceeasi respiratie care prinde ritmul oponentului de asemenea creeaza energie potentiala in talpi, ceea ce inseamna ca respiratia si miscarea talpilor trebuie sa se sincronizeze, iar asta nu ar trebui sa fie prea dificil daca practicantul are elementele de baza puse la punct, deoarece respiratia controleaza centrul corpului, picioarele si talpile, iar acestea aptitudini se dezvolta prin kata si elemente de baza.
Daca ai dificultati in urmarirea cu ajutorul respiratiei si simti ca esti in urma ritmului, sau picioarele devin grele si intepenite (Itsku), atunci incearca un “dans” cu partenerul (oponentul), pentru ca talpile tale sa prinda ritmul lui; incearca sa faci asta mai mult in interiorul tau, fara sa o arati la exterior.
Eu actionez in acest fel oricand simt. Uneori analizez prea mult, imi folosesc prea mult ochii, ceea ce ma face sa raman in urma, sau cand ma confrunt cu un adversar mai mic si mai rapid ca mine imi este greu sa-l urmaresc cu respiratia. Asigura-te ca in orice moment esti gata sa aplici presiune pe sol, folosind respiratia, centrul si interactiunea talpilor pentru a initia o tehnica. Trebuie sa simti ca si cum intre talpile tale si sol este spatiu doar cat sa intre o coala de hartie, ceea ce reprezinta “plutirea” (Ukimi) si iti permite sa aplici presiune in orice moment.
Accepta atacul adversarului
Aceasta este una dintre cele mai iluminatoare indrumari pe care am primito de la Aiko San, care era cea mai buna in intelegerea budo; mi-a schimbat viziunea despre kumite. Atunci cand esti armonizat cu adversarul, acceptai atacul, priveste-l ca pe oportunitatea ta, deoarece orice atac ar folosi el, vei gasi un spatiu pentru tehnica ta mult mai mare decat atunci cand oponentul doar se misca dintr-o parte in cealalta, un spatiul deschis in care exista sansa ta, qio, de care trebuie sa profiti.
Pentru a putea profita de atacul adversarului trebuie sa fii relaxat atunci cand el va initia tehnica, trebuie sa ai acel sentiment de “haide, vino, te astept”. Majoritatea oamenilor se crispeaza atunci cand sunt atacati la viteza maxima, iar in acest fel intrerup legatura dintre ei si oponent, grabindu-se sa atace de asemenea, sau analizeaza in timp ce sunt atacati, astfel iesind din ritm si fiind incapabili de raspuns sau contra atac.
Acceptand atacul adversarului ar trebui sa fii total relaxat, dat totusi incarcat, pregatit, nu neglijent.
Loveste adversarul in timp ce se misca
Acest lucru este simplu daca urmezi primii 2 pasi descrisi; cand adversarul misca, reactioneaza cu respiratia, nu astepta sa vezi atacul pentru ca apoi sa te misti, pentru ca daca vezi atacul este deja prea tarziu; cand el initiaza miscarea talpior si respiratia ta trebuie sa fie deja in miscare, ca si cum ai fi umbra lui. De asemenea, loveste atunci cand oponentul intentioneaza sa plece sau intre tehnicile lui, niciodata in acelasi ritm cu el. Prinde ritmul pentru a putea sa rupi ritmul.
Urmatoatea poveste era una dintre favoritele lui Sensei Nishiyama (si a mea), pe care ne-o spunea la fiecare 4, 5 luni, de obicei atunci cand antrenamentul se focaliza pe respiratie sau timing.
“Un batran fauritor de sabii trebuia sa-si aleaga un succesor dintre cei mai buni 2 ucenici ai lui.
El decide sa-i testeze, testul fiind de cate ori pot taia o picatura de apa in cadere.
Li s-a dat o saptamana pentru a se pregati si fiecare s-a antrenat foarte serios, in fiecare zi.
Primul ucenic a exersat de multe ori, din nou si din nou, efectiv taind o picatura de apa in cadere.
Al 2-lea ucenic nu a atins sabia; el a exersat “taierea” picaturii de apa in cadere cu respiratia si imaginatia sa.
Ghiciti cine a trecut testul… exact! In ziua testului cel care practicase taierea cu respiratia a trecut si a devenit succesor.”
Pe de o parte noi spunem ca respiratia initiaza tehnica, iar pe cealalta spunem ca respiratia prinde ritmul adversarului si reactionam prin respiratie, asadar actiunea si reactia sunt una si aceeasi.
Totusi, nu este atat de simplu, pentru ca respiratia se alfa in varful piramidei, iar pentru a ajunge la acel nivel la care putem initia si controla toate aspectele tehnicii prin respiratie si intentie trebuiesc dobandite multe alte abilitati.
Respiratia trebuie sa controleze actiunile musculaturii interne si actiunile exterioare ale corpului si tehnica; actiunea trebuie initiata ca o reactie in lant ce pleaca din sol si merge in sus, folosind postura optima si cu toate elementele “lantului de energie cinetica” interconectate. Trebuie folosita cantitatea optima de actiune musculara la momentul potrivit, de la inceput si pana la kime.
Numai dupa ce toate aceste abilitati au fost insusite putem vorbi despre reactia prin respiratie, ceea ce inseamna a trece de nivelul creierului, actionand fara a analiza si judeca excesiv, pentru ca toate aceste informatii duc la indoiala, ezitare, emotii instabile.
Doar atunci cand permitem respiratiei sa actioneze putem accesa informatiile ce sunt disponibile chiar inainte ca adversarul sa miste, putem sa-i “ghicim” intentia; lasand reflexul natural al respiratiei sa lucreze pentru noi ne va spori sensibilitatea si in final ne va duce la nivelul de “a nu afla – a stii deja”. Daca vezi adversarul actionand este prea tarziu.
traducere de Alexandru Nicolae
articol scris de sensei Avi Rokah
Atunci cand ne confruntam cu un adversar, ochii ar trebui trasi in spate, pentru a vedea totul fara a focaliza pe ceva anume, pentru a monitoriza dar fara a judeca, pentru a fi constient de intreg; o idee este de a privi adversarul ca pe o umbra, pentru a nu fi acaparat de detalii. Calea pentru a simti adversarul sta in folosirea respiratiei pentru a prinde ritmul acestuia, sau pentru a conduce ritmul (luptei) dupa o anumita strategie. Aceeasi respiratie care prinde ritmul oponentului de asemenea creeaza energie potentiala in talpi, ceea ce inseamna ca respiratia si miscarea talpilor trebuie sa se sincronizeze, iar asta nu ar trebui sa fie prea dificil daca practicantul are elementele de baza puse la punct, deoarece respiratia controleaza centrul corpului, picioarele si talpile, iar acestea aptitudini se dezvolta prin kata si elemente de baza.
Daca ai dificultati in urmarirea cu ajutorul respiratiei si simti ca esti in urma ritmului, sau picioarele devin grele si intepenite (Itsku), atunci incearca un “dans” cu partenerul (oponentul), pentru ca talpile tale sa prinda ritmul lui; incearca sa faci asta mai mult in interiorul tau, fara sa o arati la exterior.
Eu actionez in acest fel oricand simt. Uneori analizez prea mult, imi folosesc prea mult ochii, ceea ce ma face sa raman in urma, sau cand ma confrunt cu un adversar mai mic si mai rapid ca mine imi este greu sa-l urmaresc cu respiratia. Asigura-te ca in orice moment esti gata sa aplici presiune pe sol, folosind respiratia, centrul si interactiunea talpilor pentru a initia o tehnica. Trebuie sa simti ca si cum intre talpile tale si sol este spatiu doar cat sa intre o coala de hartie, ceea ce reprezinta “plutirea” (Ukimi) si iti permite sa aplici presiune in orice moment.
Accepta atacul adversarului
Aceasta este una dintre cele mai iluminatoare indrumari pe care am primito de la Aiko San, care era cea mai buna in intelegerea budo; mi-a schimbat viziunea despre kumite. Atunci cand esti armonizat cu adversarul, acceptai atacul, priveste-l ca pe oportunitatea ta, deoarece orice atac ar folosi el, vei gasi un spatiu pentru tehnica ta mult mai mare decat atunci cand oponentul doar se misca dintr-o parte in cealalta, un spatiul deschis in care exista sansa ta, qio, de care trebuie sa profiti.
Pentru a putea profita de atacul adversarului trebuie sa fii relaxat atunci cand el va initia tehnica, trebuie sa ai acel sentiment de “haide, vino, te astept”. Majoritatea oamenilor se crispeaza atunci cand sunt atacati la viteza maxima, iar in acest fel intrerup legatura dintre ei si oponent, grabindu-se sa atace de asemenea, sau analizeaza in timp ce sunt atacati, astfel iesind din ritm si fiind incapabili de raspuns sau contra atac.
Acceptand atacul adversarului ar trebui sa fii total relaxat, dat totusi incarcat, pregatit, nu neglijent.
Loveste adversarul in timp ce se misca
Acest lucru este simplu daca urmezi primii 2 pasi descrisi; cand adversarul misca, reactioneaza cu respiratia, nu astepta sa vezi atacul pentru ca apoi sa te misti, pentru ca daca vezi atacul este deja prea tarziu; cand el initiaza miscarea talpior si respiratia ta trebuie sa fie deja in miscare, ca si cum ai fi umbra lui. De asemenea, loveste atunci cand oponentul intentioneaza sa plece sau intre tehnicile lui, niciodata in acelasi ritm cu el. Prinde ritmul pentru a putea sa rupi ritmul.
Urmatoatea poveste era una dintre favoritele lui Sensei Nishiyama (si a mea), pe care ne-o spunea la fiecare 4, 5 luni, de obicei atunci cand antrenamentul se focaliza pe respiratie sau timing.
“Un batran fauritor de sabii trebuia sa-si aleaga un succesor dintre cei mai buni 2 ucenici ai lui.
El decide sa-i testeze, testul fiind de cate ori pot taia o picatura de apa in cadere.
Li s-a dat o saptamana pentru a se pregati si fiecare s-a antrenat foarte serios, in fiecare zi.
Primul ucenic a exersat de multe ori, din nou si din nou, efectiv taind o picatura de apa in cadere.
Al 2-lea ucenic nu a atins sabia; el a exersat “taierea” picaturii de apa in cadere cu respiratia si imaginatia sa.
Ghiciti cine a trecut testul… exact! In ziua testului cel care practicase taierea cu respiratia a trecut si a devenit succesor.”
Pe de o parte noi spunem ca respiratia initiaza tehnica, iar pe cealalta spunem ca respiratia prinde ritmul adversarului si reactionam prin respiratie, asadar actiunea si reactia sunt una si aceeasi.
Totusi, nu este atat de simplu, pentru ca respiratia se alfa in varful piramidei, iar pentru a ajunge la acel nivel la care putem initia si controla toate aspectele tehnicii prin respiratie si intentie trebuiesc dobandite multe alte abilitati.
Respiratia trebuie sa controleze actiunile musculaturii interne si actiunile exterioare ale corpului si tehnica; actiunea trebuie initiata ca o reactie in lant ce pleaca din sol si merge in sus, folosind postura optima si cu toate elementele “lantului de energie cinetica” interconectate. Trebuie folosita cantitatea optima de actiune musculara la momentul potrivit, de la inceput si pana la kime.
Numai dupa ce toate aceste abilitati au fost insusite putem vorbi despre reactia prin respiratie, ceea ce inseamna a trece de nivelul creierului, actionand fara a analiza si judeca excesiv, pentru ca toate aceste informatii duc la indoiala, ezitare, emotii instabile.
Doar atunci cand permitem respiratiei sa actioneze putem accesa informatiile ce sunt disponibile chiar inainte ca adversarul sa miste, putem sa-i “ghicim” intentia; lasand reflexul natural al respiratiei sa lucreze pentru noi ne va spori sensibilitatea si in final ne va duce la nivelul de “a nu afla – a stii deja”. Daca vezi adversarul actionand este prea tarziu.
traducere de Alexandru Nicolae
miercuri, 3 august 2011
LA MARE, LA SOARE CU MICII CAMPIONI
CS CONPET PETROLUL PLOIESTI
KARATE TRADITIONAL
TABARA PENTRU COPII DIN GRUPA DE PERFORMANTA
In perioada 26 iulie -01 august 2011,la Costinesti, grupa de performanta a copiilor care practica karate traditional a participat la o tabara de vara.
Sustinerea financiara a acestei actiuni a reprezentat un efort comun Conpet-parinti. Copii au beneficiat de conditii foarte bune de cazare si masa la Complexul Studentesc Iunona din Costinesti si timp de 6 zile le-au fost prezentate, in cadrul lectiilor de karate traditional, elemente din primele 4 Kata Heian.
Echipa a fost constituita din urmatorii sportivi : Andrei Sandu, Gabriel Balaceanu ( campion European de kata, Belgrad 2011), Andreea Neagu, Andronache Maxim ( campion European cu echipa de kumite, Belgrad 2011), Gabriel Bejgu, Andrei Bucur – de la grupa C1 ; Gabriel Georgescu, Marian Stanciu, Octavian Dumitrascu, Marin Radu ( campion European de kata, Belgrad 2011) , Teodora Stoian, Antonia Penescu ( medaliata cu bronz la kumite, Belgrad 2011), Stefan Neagu- de la grupa C2 ; Sergiu Bobosila, Maria Dinu, Bianca Durbac, Teodora Maselusa, Eduard Sandu – sportivi nou promovati, de un real talent, care si-au castigat locul in echipa prin multa munca.
Am fost asistat si ajutat la indeplinirea programului celor 6 zile, atat pe parte tehnica cat si la supravegherea copiilor, de sportivi de la grupa centurilor negre. Au fost alaturi de mine Cosmin Porumboiu ( tineret ) , Alexandru Nicolae ( tineret), Marius Creta ( Juniori).
Fiecare zi debuta la ora 05.30, de facea deplasarea pe plaja, admiram rasaritul soarelui, urma o usoara alergare pe malul marii,apoi antrenamentul tehnic, care se incheia in jurul orei 07.15
A doua sedinta de antrenament era la 19.30 pana la 20.45. S-au facut antrenamente pe plaja, antrenamente speciale in apa, dimineata si seara. Am avut multa asistenta,oameni care se opreau sa vada antrenamentele, chiar si “paparazzi”…cunoscuti, care au trimis poze parintilor inainte sa ajungem noi acasa.
Copii s-au simtit excelent impreuna, aceasta deplasare fiind o buna ocazie de a-i observa si in alt context decat cel de la antrenamente sau din competitii. Aproape in fiecare seara mergeam in parcul de distractii unde am putut sa le admir curajul de a urca in cele mai “ametitoare” masinarii.
In aceasta deplasare am urmarit si o dez-intoxicare de toata electronica care ne inconjoara, ecrane ale televizoarelor, calculatoarelor, telefoanelor, play-station. Telefonul era folosit seara, intr-un interval de o jumatate de ora, pentru comunicare cu parintii. De asemenea nu s-au baut nici un fel de sucuri ( gen cola si altele). Au avut voie numai la apa si fructe.
Ne-am intors acasa cu gandul la toamna competitionala. Dar, sfarsitul verii ne rezerva o cupa pentru copii la Alexandria, unde vom face prima verificare a sportivilor dupa acesta vacanta.Apoi in octombrie avem campionatul national de stil pentru copii care va conta pentru calificarea la Mondialele de Fudokan, la inceptul lunii noiembrie.
Luni seara, in curtea clubului ne asteptau toti parintii impreuna cu presedintele clubului, d-l ing. Radu Necsulescu.
Multumim conducerii CS Conpet cat si principalului nostru sponsor Conpet SA, multumim din suflet parintilor care au sustinut aceasta tabara.
O vara calda-n inimi!
Aurelian Nicolae
KARATE TRADITIONAL
TABARA PENTRU COPII DIN GRUPA DE PERFORMANTA
In perioada 26 iulie -01 august 2011,la Costinesti, grupa de performanta a copiilor care practica karate traditional a participat la o tabara de vara.
Sustinerea financiara a acestei actiuni a reprezentat un efort comun Conpet-parinti. Copii au beneficiat de conditii foarte bune de cazare si masa la Complexul Studentesc Iunona din Costinesti si timp de 6 zile le-au fost prezentate, in cadrul lectiilor de karate traditional, elemente din primele 4 Kata Heian.
Echipa a fost constituita din urmatorii sportivi : Andrei Sandu, Gabriel Balaceanu ( campion European de kata, Belgrad 2011), Andreea Neagu, Andronache Maxim ( campion European cu echipa de kumite, Belgrad 2011), Gabriel Bejgu, Andrei Bucur – de la grupa C1 ; Gabriel Georgescu, Marian Stanciu, Octavian Dumitrascu, Marin Radu ( campion European de kata, Belgrad 2011) , Teodora Stoian, Antonia Penescu ( medaliata cu bronz la kumite, Belgrad 2011), Stefan Neagu- de la grupa C2 ; Sergiu Bobosila, Maria Dinu, Bianca Durbac, Teodora Maselusa, Eduard Sandu – sportivi nou promovati, de un real talent, care si-au castigat locul in echipa prin multa munca.
Am fost asistat si ajutat la indeplinirea programului celor 6 zile, atat pe parte tehnica cat si la supravegherea copiilor, de sportivi de la grupa centurilor negre. Au fost alaturi de mine Cosmin Porumboiu ( tineret ) , Alexandru Nicolae ( tineret), Marius Creta ( Juniori).
Fiecare zi debuta la ora 05.30, de facea deplasarea pe plaja, admiram rasaritul soarelui, urma o usoara alergare pe malul marii,apoi antrenamentul tehnic, care se incheia in jurul orei 07.15
A doua sedinta de antrenament era la 19.30 pana la 20.45. S-au facut antrenamente pe plaja, antrenamente speciale in apa, dimineata si seara. Am avut multa asistenta,oameni care se opreau sa vada antrenamentele, chiar si “paparazzi”…cunoscuti, care au trimis poze parintilor inainte sa ajungem noi acasa.
Copii s-au simtit excelent impreuna, aceasta deplasare fiind o buna ocazie de a-i observa si in alt context decat cel de la antrenamente sau din competitii. Aproape in fiecare seara mergeam in parcul de distractii unde am putut sa le admir curajul de a urca in cele mai “ametitoare” masinarii.
In aceasta deplasare am urmarit si o dez-intoxicare de toata electronica care ne inconjoara, ecrane ale televizoarelor, calculatoarelor, telefoanelor, play-station. Telefonul era folosit seara, intr-un interval de o jumatate de ora, pentru comunicare cu parintii. De asemenea nu s-au baut nici un fel de sucuri ( gen cola si altele). Au avut voie numai la apa si fructe.
Ne-am intors acasa cu gandul la toamna competitionala. Dar, sfarsitul verii ne rezerva o cupa pentru copii la Alexandria, unde vom face prima verificare a sportivilor dupa acesta vacanta.Apoi in octombrie avem campionatul national de stil pentru copii care va conta pentru calificarea la Mondialele de Fudokan, la inceptul lunii noiembrie.
Luni seara, in curtea clubului ne asteptau toti parintii impreuna cu presedintele clubului, d-l ing. Radu Necsulescu.
Multumim conducerii CS Conpet cat si principalului nostru sponsor Conpet SA, multumim din suflet parintilor care au sustinut aceasta tabara.
O vara calda-n inimi!
Aurelian Nicolae
CANTONAMENT PENTRU CENTURILE NEGRE
KARATE TRADITIONAL
CS CONPET-PETROLUL PLOIESTI
CANTONAMENT LA PIATRA ARSA PENTRU CENTURILE NEGRE
In perioada 18-25 iulie 2011 s-a desfasurat, la Piatra Arsa, in muntii Bucegi, cantonamentul pentru sportivii cu centuri negre din sectia de karate traditional a gruparii Conpet-Petrolul Ploiesti.
Au participat 15 sportivi,din care 4 fete si 11 baieti, condusi de subsemnatul ,antrenor emerit Aurelian Nicolae. Sustinerea financiara a cantonamentului a fost asigurata de CS Petrolul.
Prin acest cantonament s-a urmarit mai multe obiective, de la reconstructia echipei la pregatirea fizica si psihica in conditii speciale ( trasee cu grade de dificultate diferite, conditii atmosferice deosebite), de la antrenamentele pe varful unui munte la revenirea in conditii de sala. Baza Sportiva Piatra Arsa ofera, pentru cine vrea sa exploateze in propriul folos si la capacitate maxima, conditii variate de antrenament si recuperare cum ar fi : pista atletism, sala de sport, sala de forta, piscina si sauna.
Structura unei zile de cantonament a fost in principiu urmatoarea : desteptarea la ora 06, la 06.20 jogging fie pe pista de atletism fie pe un drum de munte, apoi o usoara gimnastica si o usoara parte tehnica. La ora 8.30 micul dejun si plecare pe un traseu montan. Revenire in jurul orei 13.00, la 13.30 masa de pranz. Program liber ales pana la ora 17.00 cand era a doua sedinta de antrenament pana la 18.45. La 19.30 se servea cina. In zona timpului liber sportivii au ales tot miscarea, se juca tenis de masa sau fotbal in sala. Unii sportivii au ales sala de forta.
Obiectivul tehnic al acestui cantonament a fost studierea si aprofundarea grupei de kata Heian, ca elemente de constructie pentru formele competitonale. Au fost izolate, prin metode speciale, elemente volitive, si apoi reasamblate in mod constient pe fondul formelor. S-a lucrat de asemenea si la bunkai-ul (aplicatia in conditii de lupta cu mai multi adversari) acestor kata, element de mare complexitate care solicita sportivul, sa se apropie pe o durata extrem de scurta, de limita capacitatilor sale psiho-fizice.
Am avut usoare probleme de sanatate cu 2-3 sportivi dar care le-am trecut cu bine.
Vremea a tinut cu noi aproape tot timpul si am putut sa ne desfasuram programul asa cum ni l-am propus. Personalului si serviciilor de la Complexul Sportiv Piatra Arsa, atat eu cat si sportivii, le acordam calificativul excelent.
Urmeaza reunirea echipei pe data de 03 august si pregatirea pentru toamna competitionala care debuteaza de fapt cu un concurs pentru copii la sfarsit lunii august, la Alexandria. Avem Cupa Romaniei la Braila in luna septembrie ,urmand apoi Campionatul Mondial de Fudokan( de stil) , iar la sfarsitul lunii noiembrie ne asteapta in Israel , Campionatul European de Karate Traditional ( de disciplina).
In saptamana acesta ne vom deplasa la mare cu echipa de performanta de copii , cantonament sustinut partial de CS Conpet. Vom reveni acasa pe 01 august.
Cu stima,
Aurelian Nicolae
Abonați-vă la:
Postări (Atom)