Totalul afișărilor de pagină

marți, 20 decembrie 2011

ORIGAMI CU GUST DE VACANTA SI SARBATORI

 Sambata, 17 decembrie, dupa antrenamentul grupelor reunite de copii, avansati si incepatori, am organizat un atelier de origami. La japonezi este arta impauturiri hartiei, la noi este un frumos joc de copii. Sunt sigur ca toti va aduceti aminte de avioanele si rachetele facute la scoala si care zburau prin clasa, de coifurile confectionate din ziare, de barcutele pe care le puneam pe apa, de asa zisele ghicitori sau solnite in functie de cum le asezai. Mai confectionam o forma care se tranforma in camasa, pantaloni si cizmulite, pocnitori din hartie si altele.

Am improvizat masute din cate 8 bucati de tatami suprapuse iar ca scaune au servit foarte bine pernele noastre de antrenament. Fiecare copil a adus de acasa hartie colorata, foarfece si lipici.

Am numit-o pe Alexandra Toma, maestru de ceremonie in arta origami si am pornit la drum. Alexandra ne-a propus realizarea unui COCOR. Hartia a fost impaturita si des-paturita pentru realizarea liniile necesare lucrului din etapele urmatoare. Apoi fiecare s-a straduit sa urmeze etapele realizarii cocorului, iar Alexandra trecea pe la fiecare sau dupa ii era cerut ajutorul. Am descoperit ca avem sportivi care sunt foarte priceputi in impaturirea hartiei. Si am mai descoperit si faptul ca acasa parintii sau bunicii inca mai isi invata odraslele sa impaturesca hartie pe cele cateva forme pe care eu le stiam din copilarie.
Astfel Eduard Sandu s-a dovedit expert la confectionat braduti, Florentina Rusu se pricepea foarte bine la cocori si  la flori ( doar se numeste Flori), iar Stefan Neagu mi-a prezentat forma pantaloni-camasa-cizme. Bineinteles ca au mai zburat si cateva avioane sau rachete, cele confentionate de mine avand cel mai frumos zbor (sic!).
Revenind la cocorul din hartie si de ce este el atat de cunoscut si apreciat am aflat povestea unei fetite afectata de tragedia de la Hiroshima. Dar iata trista poveste : ” Povestea cocorului japonez este una impresionnata si este legata de un copil, de fapt o fetita pe nume Sadako Sasaki din Hiroshima.
Aceasta fetita stia de traditia populara japoneza conform careia cel care pliaza o mie de cocori (senbazuru ) din hartie are sansa sa I se indeplinesca o dorinta.

Insa Sadako Sasaki, care se imbolnavise de leucemie, caci avea 2 ani cand s-a lansat bomba atomica asupra orasului ei, a reusit sa plieze numai 643 de cocori.

A fost atat de cunoscuta dorinta lui Sadako de a trai si a I se indeplini dorinta, incat, in centrul orasului Hiroshima s-a ridicat un monument- statuia copilului pacii, in amintirea ei si a tuturor copiilor ucisi, ca si ea. Monumentul este reprezentat de o racheta supla, indreptata spre cer si sustinuta de trei stalpi, in varful caruia se afla statuia fetitei Sadako Sasaki purtand in mainile intinse spre cer un cocor.

Japonezii trateaza cu onoare acest monument si obisnuiesc sa lase cate un cocor origami langa statuie .(preluare dupa http://origamibogdanionescu.blogspot.com/2011/02/lectia-de-origami-pe-romanialiberaro.html)

Unul din parinti m-a intrebat de unde mi-a venit ideia de a organiza un altfel de atelier origami.  Acum aproximativ 2 luni a venit la sala Alexandra Toma, care mi-a facit un mic dar, doua piramide suprapuse tricolore. Apoi, intr-o buna zi tot ea a venit la mine si oferindu-mi o alta lucrare origami, mi-a spus : “-azi se implineste o luna de cand am venit la karate”. Atunci mi-a venit ideia : - hai sa facem intr-o sambata un atelier in care sa invatam impreuna origami. Acum mergand pe linia aceasta vreau sa introduc la fiecare examen de grad confectionarea de origami, pe grade de dificultate, in functie de centura pentru care se sustine examenul.

De ce ?  Vechii samurai (bushi) nu erau numai maestrii manuirii sabiei ci stapaneau caligrafia, poezia, picture si alte arte. Considereau ca arta armaelor se poate rafina prin rafinarea sufletului.

Bushi no nasake - duiosia razboinicului. Samuraii trebuiau de asemenea sa demonstreze ca sunt accesibili unor sentimente cum ar fi compasiunea, blândetea, si dreptatea fata de toate fiintele. Forta si cunoasterea nu trebuiau sa slujeasca în timp de pace decât pentru a-i apara pe cei slabi si a-i instrui pe cei ignoranti.

Pe lânga antrenamentul în arte martiale ei trebuiau de asemenea sa-si însuseasca si sa respecte o serie de virtuti ce au fost concretizate într-un sistem de reguli morale numit Bushi-do - calea razboinicului, publicat in afara granitelor Japoniei, pentru prima data de Nitobe Inazo (1862-1933).

Codul Bushi-do stabilea 7 virtuti :

 GI              decizia corecta, adevarul, atitudinea corecta;

 YU             curaj pâna la eroism;

 JIN             generozitate fata de oameni, compasiune, iubire universala;

 REI             recunostinta, actiune corecta, bunavointa;

 MAKATO  onestitate, sinceritate;

 MELYO      onoare si glorie;

 CHIGO       loialitate

 Pregătirea samuraiului consta în studierea mai multor arte: ken-jutsu, kyu-jutsu, ju-jutsu (yawara), precum şi filozofia, scrisul, literatura şi istoria. O mare importanţă se acorda scrisului (kanji), deoarece scrierea japoneză se apropie de desen şi pictură, posedând valoare artistică şi de asemenea scrierea definea caracterul personal.

 Oprindu-ma din  acesta bolta pe care am facut-o prin lumea samurailor observam ca ei nu erau numai manuitori de arme ci erau si oameni culti, foarte rafinati, sensibili, adevarati artisti.

De aceea mi-as dori ca si noi sa  nu fim simpli sportivi care avem o suta de medalii acasa, ci sa ne indreptam privirile si spre arta. Fie ca pictam, scriem frumos, fotografiem flori sau le aranjam in vaze, invatam despre simplitate sau despre nori, scriem versuri sau contemplam imaginea lumii.

 Inchei cu un haiku scris de un samurai necunoscut care a doua zi pleca la lupta si nu avea sa se mai intoarca :

 În noaptea asta părul tău
miroase a Lună plină
ma înec în timp
să nu te pot uita...


Un-Ronin !

marți, 13 decembrie 2011

1st KARATE OPEN WORLD CUP

1st KARATE OPEN WORLD CUP

Sportivii de la C.S.Conpet-Petrolul au participat in perioada 9-11 decembrie la competitia internationala 1-st KARATE OPEN WORLD CUP, desfasurata la Navodari-Constanta. Competitia a fost deschisa tuturor sportivilor care practica karate, indiferent de stil, pentru toate categoriile de varsta, baieti si fete. Am avut grija, la sosirea in Constanta, sa mergem sa salutam marea. Inainte de a ne caza la Complexul Turistic Mamaia-Nord, toata echipa a petrecut mai bine de 90 de minute pe malul marii, adunanad scoici, alergand, sau pur si simplu privind marea. Am considerat ca este o buna terapie inainte de socul cu un nou sistem competitional.

Probele la care au concurat au fost : kata individual, kumite individual pe categorii de greutate, kata sincron masculin, feminine si mixt, respectiv kumite echipe.

Deviza sub care s-a organizat acesta intrecere a fost “IMPREUNA VOM FACE KARATE-UL SPORT OLIMPIC”. A fost prezenta la deschiderea competitiei d-na Elena Francu, o mare doamna a sportului romanesc, care din pozitia de director al DJS Constanta a urat succes sportivilor, antrenorilor si a felicitat organizatorii pentru efortul remarcabil facut.
Din culise am aflat ca s-a discutat cu dansa posibilitatea organizarii unui campionat european la Constanta.


Cum bine se stie, chiar daca numarul de practicanti de karate este foarte mare in intreaga lume, karate-ul nu este inca sport olimpic, asa cum ar merita. Motivul? Luptele interne si imensa fractionare intr-o pleiada de organizatii.

De aceea organizatorul a declarat la un moment dat : „Dragi Prieteni, stim cu totii de ce karate-do nu este un sport olimpic. Vanitatea si mandria sunt exacerbate la unii dintre presedintii federatiilor internationale si nationale, in loc de modestie si respect. Multi spun ca sunt democratici dar non-democratia apare in statute, exemplu fiind problema participarii in competitii organizate de altii. Sa luam un exemplu mai clar, mai simplu : o echipa de polo pariticipa in campionatul de polo dar toti membrii echipei participa si la campionatul national de innot. Si in mod surpinzator ei sunt in varf si intr-o parte si in alta. Asa se intampla si la karate. Oamenii vor sa mearga si la karate pe diferite versiuni ( bineinteles respectand regulamentul de concurs), WKF, SKDUN, ITKF, JKA...si asa mai departe. Dar daca „se afla” la nivel de conducere „te dau afara”. Este acest fenomen „corect” din punct de vedere democratic?...Este normala acesta ingradire ? Daca nu „te dau afara” pot sa apese pe parghiile autoritatii, pe care o au, astfel incat „sa te dai afara singur”. Nu ezita sa utilizeze ceea ce numim cu totii „ trafic de influenta”, care este greu de dovedit, greu de probat, dar clar este impotriva oricarei etici.
Vorbitorul a incheiat cu o intrebare retorica :”- Ce este acesta dorinta a antrenorilor si sportivilor de a participa la mai multe tipuri de competitie pe un fond comun, in cazul de fata KARATE?”


Revenind la sportivii nostri, ei s-au comportat relativ bine, tinand cont ca este prima competitie de acest tip la care participa si atat tipul de antrenament cat si modul de arbitraj sunt sensibil diferite. Am deplasat la Constanta un lot de 31 de sportivi, de la categoriile de copii pana la seniori inclusiv.


Rezultatele tehnice la PROBELE INDIVIDUALE :

Copii 2 (8-9 ani)
Kumite ind.fem(cat. – 37 kg) - Maselusa Teodora – medalie de argint

Copii 3 (10-11ani)
Kata ind.masc - Zafiris Flavius – medalie de aur
Kumite ind.masc (cat. + 37 kg) – Zafiris Flavius– medalie de argint
Kumite ind.fem, (cat. - 40kg) - Penescu Antonia- medalie de bronz
Kumite ind.fem(cat. - 40kg) – Stoian Teodora –medalie de argint
Kata ind.masc –(cat. – 32kg) Georgescu Gabriel- medalie de argint
Kata ind.fem- Tudor Crina- medalie de bronz
Kumite ind.masc (cat. +37kg) – Bobosila Sergiu- medalie de bronz
Kumite ind.masc(cat. - 32kg) – Dumitrascu Octavian- medalie de bronz
Kumite ind.fem (cat. - 40kg) – Durbac Bianca – medalie de argint
Kumite ind.fem(cat.+ 40kg) – Vasile Stefania – medalie de bronz
Kata ind.masc- Neagu Stefan – medalie de bronz
Kumite ind.masc (cat. - 37kg) - Neagu Stefan – medalie de bronz

Minicadeti (12-13 ani)
Kumite ind.masc(cat. - 40kg) - Andronache Maxim – medalie de argint
Kumite ind. masc (cat. - 45kg) – Balaceanu Gabriel – medalie de argint

Cadeti (14-15 ani)
Kumite ind.masc (cat. - 65kg) –Spita Andrei – medalie de bronz

Juniori (16-17ani)
Kata ind.masc- Creta Marius- medalie de bronz
Kumite ind.masc (cat. - 62kg) – Creta Marius – medalie de bronz
Kumite ind.masc (cat. - 70kg) – Popescu Tiberiu – medalie de bronz
Kumite ind.masc (cat. +75kg) – Banita Daniel – medalie de bronz

Seniori (+21 ani)
Kata ind.masc- Marinica Stefan- medalie de bronz

Veterani (+40 ani)
1.Kata ind.masc – Carstea Stefan – medalie de argint
2.Kumite ind. masc – Carstea Stefan – medalie de argint

Remarca : la proba de kumite, competitia se desfasoara pe categorii de greutate!

Rezultatele tehnice la PROBE DE ECHIPA :

Copii 3 (10-11ani)
1.Kata echipe fem. Penescu Antonia &Tudor Crina & Durbac Bianca – medalie de argint
2.Kata echipe mixt – Tudor Crina & Dumitrascu Octavian & Neagu Stefan – medalie de bronz

Minicadeti (12-13 ani)
1.Kumite echipe masc – Andronache Maxim & Balaceanu Gabriel & Bejgu Gabriel – medalie de argint

Cadeti (14-15 ani)
1.Kumite echipe masc. – Beldeanu Calin & Popescu Radu & Spita Stefan

Juniori (16-17ani)
1.Kata echipe masc.- Creta Marius & Popescu Tiberiu & Nistor Costin – medalie de argint
2.Kata echipe mixt – Creta Marius & Beldeanu Sabina & Popescu Tiberiu – medalie de argint
3.Kumite echipe masc – Creta Marius & Popescu Tiberiu & Banita Daniel, Nistor Costin – medalie de argint
4. Kumite ind. masc. - Nistor Costin - medalie de argint

Seniori (+21 an
1.Kata echipe masc. – Porumboiu Cosmin & Minculescu George & Marinica Stefan – medalie de argint
2.Kumite echipe masc. - Porumboiu Cosmin & Minculescu George & Marinica Stefan-medalie de argint

Duminica, la plecare am facut un nou popas pe malul marii, in apropierea Cazinoului, am mers la Acvarium si apoi la Muzeul Marinei unde sportivii au fost fascinati de tehnica si armamentul folosit de-a lungul timpului in marina. Am avut ocazia sa fim condusi la muzeu de o doamna, cunoscuta intamplator, dar care in cele 15 minute cat a durat drumul de la cazinou la muzeul marinei, sa ne faca o scurta dar instructiva istorie a Constantei, si sa ne arate ca merita sa ne cunostem istoria, numai asa capatand respect pentru noi si pentru locurile in care traim.

A fost o competitie relativ usoara,cu un nivel tehnic nu prea ridicat dar ne-a dat de furca sistemul de arbitraj diferit vis-a-vis de structurile cunoscute de noi.De aceea, dupa cum se remarca din rezultatele prezentate mai sus, am reusit doar 3 locuri 1.
Remarc intreaga echipa pentru unitate, pentru curajul cu care a luptat si pentru dorinta de a-si testa forta si abilitatile intr-un alt tip de sistem competitional. Sunt increzator in viitorul nostru ca echipa mai ales ca avem totala sustinere a conducerii celor 2 cluburi CS Conpet si CS Petrolul si bineinteles a parintilor sportivilor.
La final de an competitional vreau sa adresez calde urari de La Multi Ani, Sanatate si Felicitari tuturor sportivilor si parintilor. De asemenea urez LA MULTI ANI conducerii celor 2 cluburi si principalului nostru sponsor CONPET S.A.


Cu stima,
Aurelian Nicolae

P.S. Ieri, luni 12 dec 2011, alaturi de echipa de copii de la O.U.Concordia am participat la "Evenimentul de Caritate : Cine salveaza o viata, salveaza intrega lume", organizat la Bucuresti de Grand Hotel si ProTV , avand ca moderator pe Andreea Esca. Despre acest eveniment sper sa va relatez intr-un articol viitor.

marți, 6 decembrie 2011

CUPA DE IARNA

CUPA DE IARNĂ
3 DECEMBRIE 2011, CORNU-PRAHOVA

CS CONPET- PETROLUL DIN NOU LA ÎNALTIME
În 1993 organizam, la Ploiesti, prima competitie de karate din judetul Prahova. Iată-ne în 2011, si sub egida asociatiei nonformale „Colegiul Antrenorilor de Karate-Do” am reusit anul acesta să organizăm 3 competitii exceptionale atât din punct de vedere organizatoric cât si ca impact asupra sportivilor si principalilor nostri sustinători, părintii.
Ultima de anul acesta, organizată pe 3 decembrie, la Cornu-Prahova, în sala de sport de tip „Sidney”, cu o suprafată extrordinară, cu tribune (300 de locuri) si toate cele necesare desfăsurării în bune conditii a oricărei competitii. Vreau să multumesc Primăriei Cornu si D-nei Profesoare Gabriela Dobrescu pentru sprijinul deosebit si solicitudinea cu care ne-a înconjurat în efortul nostru organizatoric.
Dacă la celelalte 2 cupe de anul acesta am fost numai noi prahovenii, acum am avut oaspeti din 4 orase din afara Prahovei, însumând cu totul 8 grupări sportive de profil si peste 150 de copii practicanti de karate-do.
Desfăsurată pe 3 tatami, cu 5 arbitrii pe fiecare suprafată, cu împărtirea sportivilor pe grupe valorice si de vârstă, cu probe inedite ( kihon-kumite si kata sincron în 2), cu premii frumoase, cu medalii si cupe, s-a reusit un eveniment de exceptie.
Trebuie să subliniez un moment de mare atractie: organizarea unei grupe de „parents old boys” la kata individual masculin si kata individual feminin, la care au participat părintii practicanti de karate din 3 cluburi. Bineînteles toată lumea, atât cei din tribune cât si copiii din sală au savurat momentul evolutiei pe tatami a părintilor. Unul dintre părinti care a participant mi-a spus : „Vă multumesc pentru acestă initiativă, am trăit sentimente puternice, acolo pe suprafată!”. Sper ca la viitoarea editie să avem si mai multi părinti pe tatami.
Am cerut oaspetilor nostri, o părere, un gând, o sugestie despre cum au perceput…iar unul dintre antrenori mi-a declarat: „Eu vreau să-ti spun ce a zis fiica mea care participă în competitii de la 6 ani si are acum 13 ani …a zis: a fost cea mai frumoasă competitie la care am participat!” Dacă un copil spune asta înseamnă că ne-am atins scopul, crearea unei stări de spirit care să dinamizeze copiii să se dezvolte, într-un cadru elegant, curat si simplu.
Un alt oaspete, aflat în tribune a spus : „organizare frumoasă, arbitraj excelent!”…
Am avut alături de noi, de organizatori si câtiva sponsori, fiecare din ei, prin contributia lor, dând o notă aparte si aducând bucurie sportivilor. Vreau să multumesc călduros oamenilor cu suflet de la: „DENTIRAD HOSPITAL”, „WINMARK”, „WESPE MODELS”, „CLINICA MEDICER” si să le urez un călduros „La Multi Ani!”.
De asemenea vreau să multumesc si să transmit “La Multi Ani!” principalului sponsor al echipei noastre, „S.C.CONPET” care ne sprijină de mai bine de 15 ani … „multi ani înainte, cu sănătate, gânduri bune si realizări pe măsură!
Să nu uităm PĂRINTII care sunt parte din echipă si care sunt alături de noi zi de zi, competitie de competitie, făcând acea muncă nevăzută dar de care nu ne putem lipsi. Sincere aprecieri si un calduros „La Multi Ani Împreună!”.
De la CS Conpet-Petrolul au ajuns la medalii, cupe, diplome, mosuleti de ciocolate si fesuri de iarnă, următorii sportivi :


PROBE INDIVIDUALE


KUMITE C1 masculin (12-13 ani – avansați):
1. Andronache Maxim – locul I
2. Bălăceanu Gabriel – locul II
3. Bejgu Gabriel – locul III


KUMITE C1 feminin (12-13 ani – avansați):
1. Dinu Maria – locul I
2. Petrescu Ioana – locul IV

KATA C1 feminin (12-13 ani – începători):
1. Dinu Maria – locul I
2. Rusu Florentina – locul III


KUMITE C2 masculin (10-11 ani – avansați), gr I:
1. Georgescu Gabriel – locul IV

KUMITE C2 masculin (10-11 ani – avansați), gr II:
1. Dumitrascu Octavian – locul I
2. Zafiris Flavius – locul II
3. Neagu Ștefan – locul III

KUMITE C2 masculin (10-11 ani – începători):
1. Bucur Andrei – locul I
2. Bobosilă Sergiu – locul III
3. Negulescu Stefan – locul IV


KUMITE C2 feminin (10-11 ani – avansați):
1. Tudor Crina - locul I
2. Popescu Ioana - locul II

KUMITE C2 feminin (10-11 ani – începători), gr. I:
1. Ionescu Sabina – locul I
2. Vasile Stefania – locul II
3. Durbac Bianca – locul III
4. Popa Bianca – locul IV


KUMITE C2 feminin (10-11 ani – începători), gr. II:
1. Măselusă Teodora – locul I

KUMITE C3 masculin (8-9 ani – avansați):
1. Ionescu Radu – locul II

KUMITE C3 masculin (8-9 ani – începători), gr. I:
1. Teodorescu Sebastian – locul II
2. Oprescu Lucian – locul III
3. Pătrascu Olivian – locul IV


KUMITE C3 masculin (8-9 ani – începători), gr. II:
1. Nită Stefan – locul III
2. Dragomir Constantin – locul IV

KATA IND. C3 masculin (8-9 ani – începători):
1. Teodorescu Sebastian – locul II
2. Oprescu Lucian – locul III
3. Pătrascu Olivian – locul IV


PROBE DE ECHIPĂ:

KATA SINCRON mixt C2 (10-11 ani):
1.Cojanu Mihai & Ionescu Sabina – locul III

KATA SINCRON masculin C2 (10-11 ani) – gr. I:
1. Stanciu Marian & Zafiris Flavius – locul I

KATA SINCRON masculin C2 (10-11 ani) – gr. II:
1. Zafiris Flavius & Georgescu Gabriel – locul II
2. Dumitrascu Octavian & Neagu Stefan – locul III

KATA SINCRON C3 (8-9 ani):
1. Nită Stefan & Drăghici Gabriel – locul IV

KATA SINCRON feminin C2 (10-11 ani):
1. Penescu Antonia & Tudor Crina – locul I
2. Popescu Ioana & Durbac Bianca – locul II
3. Durbac Bianca & Vasile Stefania – locul III

KATA SINCRON mixt C1 (12-13 ani):
1. Andronache Maxim & Bălăceanu Gabriel – locul II
2. Bejgu Gabriel & Dinu Maria – locul II


De la Organizatia Umanitară Concordia au participat 11 sportivi, 3 dintre ei ajungând si pe podium.

Organizatia Umanitară Concordia.

KATA SINCRON masculin C2 (10-11 ani):
1. Simion Narcis & Constantin Dana – locul IV

KUMITE C2 feminin (10-11 ani), gr. II:
1. Băcanu Elena – locul III


Cu stimă,
(Un-Ronin)
Aurelian Nicolae

P.S.: Orice omisiune, greseală sau nepotrivire, dacă există, am făcut-o neintetionat. Vă rog să mi-o semnalati fără ezitare.