KARATE TRADITIONAL ESTE O ARTĂ MARTIALĂ DE AUTO APĂRARE CARE SE BAZEAZĂ PE PRINCIPIUL TODOME
Totalul afișărilor de pagină
sâmbătă, 28 august 2010
CUPA MUSASHI , LA FINAL DE VACANȚĂ
CUPA MUSASHI
ALEXANDRIA, 28 AUGUST 2010
Miyamoto Musashi , considerat cel mai mare spadasin al Japoniei medievale, întemeietor de scoală, inovator, spirit de ne-înfrânt, a provocat în tinerețea lui cei mai de seamă luptători ai vremii și i-a învins. A purtat aproximativ 50 de lupte, dar cea mai cunoscută și se pare că și ultima a fost împotriva unui geniu al sabiei, care tăia rândunica din zbor, Sasaki Kojirō. A reușit să-l învingă destabilizâdu-l emoțional, întârziind nepermis de mult la întâlnirea pentru duel. A lăsat o scriere de mare importanta, Go-rin-no-sho ( Teori acelor 5 cercuri ), scriere care se găseste astăzi pe biroul celor mai importanți oameni de afaceri japonezi, fiind studiată cu asiduitate.
Clubul din Alexandria, condus de antrenorul Gabriel Gușter, poată numele celebrului spadasin și iată au avut frumoasa inițiativă să lanseze acest concurs , destinat copiilor,structurat pe profilul campionatului național ca grupe vîrstă și care este în creștere de popularitate.De asemenea sportivii cu grade mici au beneficiat de grupe separate, pentru a concura pe aceleași paliere tehnice.
Am fost onorați de invitația făcută și am participat pentru prima dată la această întrecere cu 21 de sportivi , băieți și fete, de diferite vârste și nivele tehnice.
Competiția a fost organizată pe 2 tatami, și a reunit la start aproximativ 90 de sportivi, la proba de kata individual. În ciuda faptului că încă este vacanță, în ciuda faptului că este caniculă, sportivii și părinții s-au mobilizat și atmosfera a fost una foarte bună.
Copii au primit diplome de participare, diplome de concurs cu locul obținut și medalii puse la dispoziție cu generozitate de organizator. Sportivii de la Conpet-Petrolul Ploiești au câștigat 6 grupe din cele 10 ale competiției, astfel au obtinut locuri I : Ursulescu Ioana, Penescu Antonia, Lixandru Horatiu, Octavian Dumitrascu, Teodora Măselușă și Teodor Marin. Locuri II au obtinut : Andreea Neagu, Ștefan Neagu, Sergiu Boboșilă, Radu Popescu și Irina Sandu. Locuri III au obținut : Teodora Stoian,Andrei Bucur, Nicușor Mocanu și Adrian Necula.
Întrecerea a debutat la ora 10.30 și s-a încheiat la ora 13.30 , majoritatea sportivilor, după competiție, mergând in centrul orașului Alexandria unde s-au distrat cu mașinuțele electrice, s-au întrecut în cadrul unui concurs de alergare în saci printre jaloane sau mers pe schiuri, pe o suprafață sintetică, în echipă. Tot alaiul a fost însoțit de părinți care au devenit, vrând-nevrând, sponsorii copiilor.
A fost un bun prilej de a-i observa pe copiii care sunt membrii în lotul de performanță. De asemenea a fost un bun prilej de a-i vedea pe tatami și pe sportivii începători, cu o mică experiență competițională, pe copii care sunt candidați la un grad superior și care aspiră spre competiții de nivel național. Este de remarcat faptul și am subliniat asta in speech-ul pe care organizatorul mi-a dat ocazia să-l țin, că această întâlnire fiind poziționată la sfârșit de vacanță re-dinamizează sportivii atât pentru școală cât și pentru importantele competiții care îi asteaptă : Finalele CN de Stil pentru copii _ Bucuresti și Campionatul European de Stil ( Shotokan-Fudokan) din Cipru- Limassol.
Toți sportivii de la Conpet care au ocupat o pozitie la 1 la 4 au fost recompensați cu mici premii de către subsemnatul.
Mulțumesc tuturor părintilor care ne-au sprijinit și sperăm că nu i-am dez-amăgit !
De luni ne re-luăm antrenamentele fiindcă la sfârșitul săptămânii care urmează vom susține un examen de grad, pentru centuri galbene, orange și verzi.
M-a însoțit ca antrenor secund , Alexandru Nicolae, centura neagră 1 DAN.
Toate cele bune și o vară de vis, atât cât a mai rămas din ea !
Aurelian Nicolae
Senpai
miercuri, 25 august 2010
BALCAN GASSHUKU
Balkan Gasshuku
Karate Traditional Shotokan Fudokan
a II-a editie, 16-23 august 2010, Asprovalta Grecia
După Stagiul National de la Olimp ( 31.07-08.08.2010) ținut integral de sensei Dan Stuparu (http://karatetraditional93.blogspot.com/2010/08/stagiul-de-la-olimp-editie-jubiliara.html) , am avut ocazia să particip pentru prima dată la ceea ce se numeste Balkan Gasshuku, manifestare polarizată de marele maestru prof.dr. Ilija Iorga, 10 Dan, fondatorul stilului Fudokan Karate.
Au mai tinut seminarii prof.dr. Vladimir Iorga,9 Dan, sensei Dan Stuparu , 7 Dan si prof. Vencislav Nedev, 7 Dan.
O întâlnire cu adevarat regală cu 4 maestrii , unul mai deosebit decat celalalt. Vencislav Nedev este centrat pe antrenamente de anduranță , fără să aducă prea multe explicații ( metodă a vechilor maestrii care te puneau sa lucrezi si atat, rareori facand vreo apreciere) . Sensei Dan Stuparu reuseste sa prezinte sistemul psiho-fizic din prisma principiului Todome foarte clar si este centrat pe antrenamente de focalizare a energiei. Sensei Vladimir Iorga ( presedintele ETKF ) este profesorul cu răbdare infinită , dar ferm, care alege o temă ( acum abordând respiratia in karate ) și o adâncește.
Ilija Iorga, are cu totul o altă orientare, alte instrumeste folosește pentru explorarea și transmiterea artei martiale. Folosește kata , dar este centrat pe partea de bunkai , de aplicatie, intr-un mod rarisim. Kata , ca mod de transmitere a artei martiale este un sir de coduri care pot fi practicate la nivelul de intelegere al fiecaruia. Dar , alături de sensei Iliaj Iorga , ti se dezvaluie ochilor o alta lume : o lume decriptata , plina de energie, de sens, de culoare, as putea spune chiar de bucurie.
De aceea foarte multi practicanti indiferent de arta martiala nu agreeaza kata ( forma). Pentru că aceste forme contin criptari multiple pe un nivel , doua sau chiar mai multe. De fapt sunt arhetipuri care trebuiesc umplute cu viata , aduse in forma in care traiesc, colorate, miscate.
Sper sa pot face o comparatie care sa ne lamureasca si mai mult asupra aceea ce vreau sa exprim . Să luam ca exemplu reprezentarea grafica a unui om : un cerc, un patrat si cateva linii . La intrebarea : ce ai desenat ? ..raspunsul este : un om ! Dar evident ca nu este chiar omul . Asa este si in cazul formelor ( kata ) . Kata in sine este doar un exemplu de grafica in miscare ( de aceea unora le pare caraghios) , dar cine se pricepe sa-l decripteze , umplându-l cu substanta de care are nevoie, este un maestru. Și dintr-o dată, imaginea se schimbă radical.
Privind retrospectiv , umila mea parere este ca formele acestea numite kata , arata asa din 3 motive : 1) a fost singura cale prin care maestrii din trecut au gasit-o pentru a transmite focalizat experienta dobândită în lupta directă ( aspect pozitiv). 2) sistemul competitional in care suntem implicati cu totii in ziua de azi a cerut estetizarea acestor forme , distrugand , sau ascuzand sensuri ( aspect negativ). 3) am mai observat o tentință care îmbracă o formă aparent pozitivă ( principiul Todome invită la o actiune de maximă focalizare și terminarea luptei într-un timp cât mai scurt) , dar de fapt elimină tehnici ( deci de fapt sărăcește) în numele eficientei.(aspect negativ)
Sensei Iorga este singurul maestru pe care-l cunosc care a făcut saltul necesar de înțelegere spre a da celor care practică ( fie sportivi , fie antrenori) o viziune completă. Alături de sistemul creat de sensei Hidetaka Nishiyama , pe care maestrul nostru Dan Stuparu îl prezintă cu o acuratețe fenomenală, avem imaginea profundă a unei arte marțiale. Ca o paranteză , în săptămâna anterioară acestei întâlniri, sensei Dan Stuparu a participat in Polonia la stagiul anual cu presedintii de federatii din toată Europa. Întîlnirea în sine a avut mai mult un scop politic: cine va fi urmatorul presedinte ITKF, care sa fie si un excelent manager dar si un maestru capabil sa duca mai departe ceea ce sensei Nishiyama a creat. La un moment –dat presedintele Federatiei Americane a spus ca singura solutie viabila pe care o vede este sensei Dan Stuparu. Mă bucur că în sfârșit și-au dat seama de valoarea maestrului nostru.
Revenind la subiectul de bază , bineînteles ca vastitatea sperie și tendinta este să ne întoarcem la limitările nostre ( de ex la competitie) . Bineînteles că trebuie să constientizăm imensa sansă de a vedea cele două viziuni împreună ( a lui sensei Nishiyama și a lui sensei Iorga).
Bineînteles că este de lucru și nu putem păstra reflexele lumii moderne de avea numai pozitia de consumatorri de preparate sau semi-preparate. Chiar noi, prin studiu personal, prin participarea la stagii , prin efort continuu producem propria schimmbare cu efecte multiple, de sănătate fizică și mintală până la întelegere și armonie socială.
Locatia manifestării – Asprovalta Grecia - este meritul lui Vencislav Nedev care a făcut toate aranjamentele necesare pentru o bună desfăsurare.
Am ținut să-l am alături de mine și pe fiul meu , Alexandru Nicolae, centura neagră 1 Dan, pentru că asemenea momente sunt rarisime. Sper , că anul viitor să am posibilitatea să particip din nou și să am alături de mine cât mai multi din elevii mei.
În fiecare zi am avut două seminarii, iar între ele am avut ocazia să mă bucur de mare, de soare, de minunatele peisaje ale Greciei. In una din zile am reușit să mă îmbarc pentru o croazieră de aprox. 4 ore în jurul muntelui Athos.
M-am umplut de liniște, m-am îmbogățit de la maestrii mei, și m-am buurat de toate acestea alături de fiul eu.
Am venit acasă, unde ne așteaptă pe toti un sfarsit de an cu o mare incărcătură : CUPA ROMANIEI in septembrie, Finale CN de KT Fudokan pentru Copii, in octombrie, CE de KT Shotokan Fudokan – Cipru, in noiembrie si imediat Campionatul Mondial pentru Seniori – Brazilia.
Iar in decembrie speram sa se desfasoare Turneul Campionilor , competitie initial scoasa din calendar, dar la AG de la Olimp la propunerea mea a fost re-introdusa.
A fost o vară de vis !
Vă doresc tuturor numai bucurie !
Aurelian Nicolae
senpai
joi, 12 august 2010
ILIJA IORGA, MAESTRUL DE SUFLET
Shihan Ilija Iorga, 10 DAN
Cine este Ilija Iorga ? ... o sa incerc sa mi raspund dincolo de prezentarile rigide...s-a nascut, este campion , profesor universitar... etc. Dacă sunteti curiosi acest tip de prezentare il gasiti peste tot pe internet.
Pentru mine Ilija Iorga este ființa de exceptie care s-a născut în mijlocul unui popor cu un spirit puternic , poporul sârb. Apoi, D-zeu i-a dăruit o minte de o mare fluiditate, o capacitate de reactie ieșită din comun și peste toate acestea multă , multă energie venită dintr-un chimism mai rar întâlnit în plan biologic.
De ce viața mi-a dat șansa să-l întâlnesc pe maestrul Ilija Iorga ? Nu vreau să analizez asta, pentru că nu mi-ar place să dez-brac acest sentiment și să-l duc în planul rațiunii...
Știu doar că mă inspiră ori de câte ori particip la un stagiu cu dânsul... iar săptămâna aceasta voi pleca la Asprovalta-Vrasna în Grecia împreună cu fiul meu unde vom participa la a doua editie a Balkan Gasshuku condus de Soke Ilija Iorga.
Am întâlnit, la stagii, oamenii care predau într-un mod extraordinar , dar modul de predare era al unor profesori, alții predau precum niște bunicuți calzi , placuți , care mi-au intrat la suflet, alții sunt tipul inginerului, reci , calculați , preciși, apoi am întâlnit tipul fratelui mai mare, de o mare modestie, protectori, lucrând cot-la-cot...cum se spune...mobilizatori.
Singurul pe care l-am întâlnit ca fiind tipul maestrului este Ilija Iorga, doar prezenta lui este suficientă...
Transmiterea pe care o realizează Ilija Iorga este pe altă rezonantă, pare că nu dă importanță pricipiilor , el este cel care dă linia , modul, stilul de lucru și de gândire. Ne invită la fluiditatea care are o inserție de oțel, ne invită să simtim înainte de a gândi pentru că sentimentele apar instantaneu, gândurile au nevoie de timp. Stilul care-l practică pare ... jucăuș...dar atât de eficient...ucigător. Realitatea este că într-o luptă nu are ce cauta mintea , reactiile se bazeaza numai pe ceea ce simti...dacă nu simți esti mort...
Dincolo de asta îmi place că într-un fel, combate ceea ce competitia sportiva ne-a luat : posibilitatea de exprimare, instaurand rigiditatea șablonului. Este foarte conștient că sunt necesare campionatele, dar chiar și în timpul acestora modul cum arbitreză este foarte liber, apreciază și caută acei atleți care simt... care au sensibilitate și au reacțiile bazate pe ceea ce simt... În acel moment imediat acordă punct celui care are această inteligentă emoțională.
În acest sens a introdus o practică , specifică numai campionatelor de Fudokan-Karate : dacă un shiai se termină la egalitate iar nivelul sportivilor este foarte ridicat decizia se ia la Tzumae. Cei 2 sportivii incep lupta de la distanta mare ( MA) se apropie și când ajung la distanța ideală pt a aplica o tehnică inițiază actiunea. Primul care reușește să initieze este declarat câștigător. Orice ezitare sau retragere sunt de ne-conceput.
De asemenea este de subliniat și faptul că, modul , prezenta și energia cu care își prezintă stilul a cucerit oameni de pe toate continentele, din diferite culturi... ceea ce îmi spune ca Ilija Iorga în complexitatea lui, cucereste inimi mai întăi și apoi vine cu partea cealaltă , adica cu ceea ce numin Fudokan – Karate. Multi dintre cei care –l cunoastem ne-am întrebat ce este Fudokan-ul ...Fudokanul este Ilija Iorga ... Sensei Hidetaka Nishiyama , atunci când a acceptat Fudokanul l-a numit STIL EVOLUTIV DE KARATE.
Pentru mine acest mod de a defini Fudokanul este cel putin o mirare , mai ales ca vine de la un alt mare mestru, singurul maestru care prezinta o arta martiala in toata profunzimea ei cuntificata intr-un regulament care însumeaza 50 de ani de studii. Mirarea este de alt grad este uimire si bucurie tinând cont că sensei Ilija Iorga este un ne-japonez care îndrazneste să prezinte lumii altceva.
Îmi aduc aminte că sensei Ilija Iorga povestea ( la un stagiu tinut la Ploiesti) cum a ajuns la karate. Fratele dânsului, Valdimir Iorga, practica deja karate si l-a initiat si pe Ilija, dar acesta avea ca preocupare muzica de opera , dorea sa devina cântăreț, karate-ul era pe un plan îndepărtat. Dar la primul lui concert al lui Ilija, Vladimir și toti din dojo au venit si s-au asezat in primul rand. Când a venit Ilija să cânte , toti au scos din buzunare cate o lamâie și au inceput să mănânce zgomotos. Și asa s-a terminat cu cariera muzicala a lui Ilija. Acum povesteste si râde dar atunci a fost o mare drama. Apoi întâlnirea cu sensei Taiji Kase la Paris a confirmat și trasat drumul lui Ilija Iorga în karate.
Ca sportiv a avut o viata competitionala foarte longeviva, concurand cu succes la nivel international ,pana dupa 40 de ani.
Dezvolta Fudokanul ( Casa Fundamentelor Stabile) si reuseste să l facă cunoscut in peste 60 de tări de pe toate continentele. Chiar și în China care este mama artelor martiale...
În România ține stagii de prin anii 70 și sensei Dan Stuparu este elevul său de pe acea vreme, acestă legătură fiind canalul prin care toți practicantii de karate traditional l-am cunoscut pe Ilija Iorga.
Acum merg cu mari sperante la stagiul din Grecia și îmi duc acolo și fiul pentru că oameni ca Ilija si Vladimir Iorga sunt greu de întâlnit , mai ales că o să fie prezent și sensei Dan Stuparu. Un trio de excelentă și o lectie de viata despre stabilitate, respect, conlucrare și continuitate.
TRADITIA CONTINUĂ...
La Bună Vedere !
Aurelian Nicolae
Senpai, 3 DAN
duminică, 8 august 2010
STAGIUL DE LA OLIMP -EDITIE JUBILIARA -
KARATE TRADITIONAL
EDITIE JUBILIARA OLIMP 2010
STAGIUL DE LA MARE AJUNS LA MATURITATE - 30 de ANI
31 iunie – 07 august 2010
Acum 30 de ani, la Olimp ,temerarii karate-do-ului se intâlneau la mare pentru stagiul de vara...
Anii 80 au insemnat foarte mult, atat pentru karate-ul de la nivel national cat si pentru miscarea din intrega lume. La nivel national comunismul incerca o democratizare , crearea unei alte fețe...deci existau premizele unei dezvoltari a miscarii de karate, chiar daca in fapt ilegala pentru autoritatile din acea vreme...
La nivel international amintim CM de Karate din Germania de la Bremen , cand s-a produs Marea Schismă a Karate-ului , cele 2 parti purtand de atunci denumirile de Karate Modern ( sportiv- unde exista categorii de greutate, meciuri pe puncte , kumite nu mai respecta principiile din kata) și Karate Traditional( avad ca principiu Todome, fara categorii de greutate, iar Kata a ramas locul, laboratorul dar si campul de aplicatie a tehnicilor )
Faptul ca imbracam si unii si ceilalti karate –gi-ul , ca se numeste karate ceea ce practicam si ca reclamam aceleasi origini nu inseamna ca mergem pe acelasi drum.
Tot în acest an sensei Ilija Iorga înființează Fudokan Karate-do Renmei care promovează principiile vechilor maestrii, sustinand respectarea Dojo-Kun, ca scop al karate-do-ului, ducand in acest fel mai departe mesajul lui sensei Gichin Funakoshi.
In 1985 , sensei Hidetaka Nishiyama re-actualizeaza forma de organizare a karate –ului la nivel international, in functie de noile orientari, fondand ITKF.
Lumea karate-ului se cerne si se re-grupeaza , fiecare după simțirea lui merge spre una din cele două orientări.
Sensei Dan Stuparu a rămas alaturi de maestrul sau sensei Ilija Iorga , iar odata cu trecerea Romaniei la democratie , contactul cu principalul promotor al karate-ului traditional , maestrul Hidetaka Nishiyama a fost foarte usor de facut.
An de an sensei Dan Stuparu fiind prezent la San Diego la cursurile de vara ale lui sensei Nishiyama.
Stagiul a ramas pentru toti practicantii de arte martiale principalul mijloc de transmitere, fiecare mergand apoi acasa si incercand dupa puterea de intelegere sa practice pana la urmatorul stagiu.
30 de editii ale Stagiului de la Olimp inseamna pentru multi dintre noi o buna parte din viata, 30 de veri in care timp de o saptamana impreuna cu toti antrenorii din tara lucram cate 2 antrenamente pe zi, pe plaja, in apa, noaptea la lumina focului.
Anul acesta, federatia a organizat stagiul intr-un cadru aparte, locul de antrenament fiind delimitat de 50 de steaguri cu insemnele federatiei si a evenimentului pe care l-am aniversat, a fost afisat un banner cu aceleasi inscrisuri, au fost imprimate tricouri, cani si sepcute.
Dupa stagiu a avut loc Adunarea Generala a Asociatiei de Karate Traditional din Romania , organism reprezentiand in cadrul federatiei stilul pe care-l practicam. S-a prezentat raportul de activitate de la inceputul anului pana acum, executia bugetara , s-a stabilit programul competitional pana in toamna anului 2011.
La final sensei Dan Stuparu , vadit emotionat a multumit celor care au fost si sunt alaturi de miscarea de karate traditional, celor care i-au fost aproape in decursul a celor 3 decenii de activitate.
De asemenea inainte de A.G. a avut loc un examen de grad pentru centuri negre : astfel au trecut cu succes acest test Marta Stuparu, obtinand 4 DAN si ploiesteanul Sorin Nita , obtinand 3 DAN ( antrenor la Shiro Washi ).
Eu i-am urat lui sensei Dan Stuparu , multi ani in acvitate activitate , atat din partea conducerrii celor 2 cluburi CS Petrolul si CS Conpet Ploiesti cat si din partea tuturor sportivilor nostrii.
La stagiu am fost insotit de fiul meu Alexandru Nicolae, centura neagra 1 DAN, care a participat la programul integral, la final sensei Dan Stuparu invitandu-ne in Grecia la stagiul tinut de maestrul sau Shihan Ilija Iorga, 10 DAN .
Ossu !
Senpai
Aurelian Nicolae
Abonați-vă la:
Postări (Atom)