Totalul afișărilor de pagină

luni, 19 septembrie 2011

DE LA SHIRO OBI ...LA KURO OBI

Centura albă - nivelul purităţii şi al potenţialului.


Culorile alb şi negru se întîlnesc foarte rar în natură în starea lor originală. Culoarea albă reflectă undele de lumină ce conţin întreg spectrul, astfel o centură de culoare albă poate fi corelată cu nou-veniţii. Tot ceea ce visezi, toate speranţele sunt ascunse în interiorul tău, trebuie doar să le găseşti în tine.
Alb -simbolul purităţii şi a potenţialului ascuns- începătorul nu ştie nimic despre karate, nu are nici o experienţă. Singurul lucru pe care îl deţine este dorinţa de a merge mai departe; prin voinţă şi perseverenţă se poate transforma. El (ucenicul) arată ca o foaie de hârtie goală pe care maestrul începe să scrie primul său .......
Prima centură este cea mai importantă, la care absoarbeţi ca un burete, aflând regulile, conceptele, mecanismul mişcărilor. De eforturile depuse de voi, străduinţa, concentrarea în timpul învătăturii din perioada incipentă, depinde tot parcursul dumneavoastră în karate. Sarcina primordială din această perioadă este învăţarea filozofiei karate, tehnicile de bază, obişnuirea cu frecventarea regulată a sesiunilor de instruire. Chiar dacă ceva nu funcţionează, nicidecum nu trebuie să renunţaţi. Trebuie să învăţaţi a depăşi durerea si oboseala. Nu acceptaţi nici cele mai mici concesii.

Centura galbenă - Nivelul de aprobare.


Semnifică soarele răsare (rising sun).
Centura galbenă: apariţia primiilor germeni de la lumina dătătoare de viaţă a soarelui.
Răsăritul de soare în inima unui discipol înseamnă înflorire spirituală, pregătit de etapele anterioare ale antrenamentelor şi educaţiei spirituale. La această etapă elevul înţelege că principala forţă, energia de impact a loviturilor cu mâinile sau cu picioarele, nu vine de la pumni sau partea inferioară a piciorului, ci din punctul localizat la nivelul abdomenului, tandem. Cel mai important lucru este să investească într-o lovitură toată greutatea corpului său. Dar este necesar să se menţină o formă fizică adecvată, deoarece chiar dacă va învăţa să lovească prin tandem, o mână slabă se va rupe la contactul cu adversarul.
Pînă la acest nivel s-a pus accentul pe aptitudini fizice (echilibru, stabilitate, coordonare, arsenalul tehnic). Centura galbenă presupune o conştientizare serioasă în ceea ce priveşte aspectul psihologic al antrenamentelor (percepţia, conştientizarea, afirmarea).
La nivelul 6-5 kyu trebuie să se înţeleagă că mintea conduce corpul.
Centura galbenă este ultimul nivel pentru începători.

Orange belt - nivelul stabilităţii.
Simbolizează licărirea primelor zori în cerul din noapte.
De la primul antrenament centura deja nu mai este albă, ea absoarbe sudoare şi praf, îşi pierde culoarea iniţială si de aici începe drumul lung ce duce spre tine (autocunoaştere). „Cunoaşte-te pe tine, si vei cunoaşte universul”. După cîteva luni de antrenamente centura ucenicului devine mai întunecată. În acest moment el se pregăteşte să ia examenul la centura orange. Incepe să realizeze că prin prisma antrenamentelor de karate antreneaza nu numai trupul, ci şi conştiinţa. Un fundament solid este de o importanţă vitală pentru a atinge înălţimi mari. Pînă la momentul examinări sunt stabilite deja obiceiurile de bază si o condiţie fizică bună. Un bărbat începe o nouă etapă a vieţii împletită cu obiective ce trebuie atinse, unde trebuie sa dea dovadă de perseverenţă şi curaj. Centura orange este entuziasmul de la antrenamente, pentru a păstra visul unui viitor mare.

Centura verde – nivelul emoţional. Sensibilităţii.
Culoarea simbolizează o floare ce a înflorit.
Este nivelul exprimării elanulul creator, prima manifestare a cunoştinţelor şi a abilităţilor. Sarcina primordială este de a găsi pacea interioară. Inveţi să-i accepţi pe ceilalţi aşa cum sunt, devii mai atent la alţii. Elevul înţelege ca forţa fără înţelepciune şi compasiune este distructivă, periculoasă şi violentă. Un karateka nu trebuie sa fie indiferent faţă de soarta altor persoane.
La acest nivel trebuie să se studieze serios filozofia şi istoria karate, să se înţeleagă elementele de bază ale fizilologiei umane, tehnicile de respiraţie corecte, precum şi metodele de îmbunătăţire a arsenalului tehnic. Aici se învaţă a combina tehnica, viteza şi puterea. Ar trebui să se acorde atenţia cuvenită forţei, deoarece karate shotokan este un stil external iar forţa joacă un rol important. De asemenea este important să se anticipeze intenţiile inamicului, echilibrul său, respiraţia. Să se folosească tehnicile optimale pentru a produce efectul maxim. Apar primele sclipiri, ale stării no mind, cunoscută sub numele „zanshin”, atunci când corpul funcţioneză perfect, fără nici un efort conştient. Mai mult timp trebuie să se acorde sparring-ului, necesar pentru a dezvolta curajul, detaşarea în luptă, arta de a ascunde emoţiile sau durerea, o armă importantă în arsenalul fiecărui soldat, la fel ca în karate şi în viaţă.

Blue Belt - nivelul de volatilitate, capacitatea de adaptare.
Simbolizează culoarea cerului înainte de răsăritul soarelui.
Principalul obiectiv in acestă etapă este căpătarea abilitatii de a te adapta şi de a reacţiona flexibil la tot ce se întîmplă în jurul tău. Cel mai bun mod de a atinge aceste obiective este jiu kumite(luptă liberă).
Încep să apară primele abilităţi tactice, conştientizezi modul cel mai bun de a combina punctele lor forte si punctele slabe. În acest răstimp iti însuşeşti terminologia, loviturile de bază, block-uri, stances.
Toate acestea iti vor permite să vezi tot arsenalul nu ca pe un set de elemente separate, ci ca pe un întreg.
Dar, mai presus de toate, centura albastră te învaţă să-ti depăşeşti dorinţa de „nu merg la antrenament azi, o voi face mâine”. Aceste perioade apar des pe parcursul vieţii, şi este important să le depăşim.

Centura maro (2 kyu) - nivelul creativ.

Culoarea copacului, pământului - simbolizează maturitatea.
La acest nivel forţa, tehnica, conştiinţa tind spre perfecţiune. La pregătirea pentru nivelul de maestru apare un şir de cerinţe: să poată desfăşura antrenamente, explica kihon-ul, etc. Una dintre cele mai importante abilităţi este de a fi creativ. Având în vedere caracteristicile tale psiho-fizice trebuie să elaborezi şi să implementezi propriul set celor mai eficiente tehnici pentru atingerea obiectivului. De asemenea, un punct important este kata.
Una dintre cele mai importante modalităţi de a identifica punctele slabe si punctele forte, în scopul de a îmbunătăţi tehnicile, sunt turneele.

Black Belt - nivelul măiestriei.


Culoarea neagră absoarbe toate culorile, aşa că tradiţional este considerată un simbol al înţelepciunii.

Pasul de la centura maro la cea neagră este un moment notoriu in viaţa fiecărui adept al artelor marţiale. Acesta este obiectivul suprem al fiecăruia, dar nu toţi reuşesc, cerinţele fiind de-a dreptul istovitoare. Cei care deja au obţinut acest grad n-au dreptul să se oprească, crezând ca acum au realizat totul. Trebuie să continuăm neapărat să ne antrenăm, şi apoi, după un timp, centura neagră va începe să se deteriorizeze, revenind la culoarea albă iniţială. Expertul din nou va deveni student, dar pe un alt făgaş.
Instrumentul primordial la acest nivel este arta profundei cercetări de sine. Analizaţi-vă mintea, gândurile; acestea corespund oare nivelului black belt? Aceeaşi auto-examinare este necesară şi în procesul de formare, mai ales în sparring. "De ce am pierdut lupta? Cum să realizez cel mai eficent tehnica?"
Pornind de la acest nivel, sunteţi responsabili pentru tot ceea ce vi se întâmplă la antrenamente.
Depuneţi eforturi pentru a creşte, a progresa. Nu aşteptaţi comenzi de la antrenori.
Învăţaţi să iubiţi pe toţi asemeni voua, cautaţi, vedeţi binele din inima fiecăruia.

OSSU !!!

4 comentarii:

  1. Trebuie sa muncesti mult pentru fiecare nivel, pentru fiecare grad. Cel mai greu este insa cand nu esti la varsta inocentei cand prinzi repede si poti sa faci cu multa usurinta. Dar ne straduim si noi ceilalti mai treuti de varsta, sa fim la inaltime. Vom depune toate eforturile sa nu va dezamagim si sa nu va facem de rusine in nicio imprejurare.
    OSSU!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am vazut in sala pe cei care au inceput la varsta inocentei ,dar au avut nevoie de ani, care i-au adus la varsta maturitatii, pentru a atinge si intelege valorile centurii negre. Asa ca nu va pierdeti speranta. "Arta profundei cercetari de sine" necesita sa fi "mai trecut de varsta".

    RăspundețiȘtergere
  3. abia astept sa ma vad cu centura verde dar pana atunci trebuie sa imi dau silintza ca sa vad pot conferi increderea in mne shi sa stiu ca ceea ce imi propun se poaate adeveri.POate ca pe data de 25.09.2011 la sinaia vom faceee mare impresie !:))
    HAI CONPET!VOM REUSI !!! sunt mandra ca merg pe al treilea an de karate la cel mai bun club shi sunt sigura ca voi reusii ! va multumesc sempay ca mi-ati creat increderea in mne !voi duce numele conpet numai pe locul unu chiar dak am oranj!voi reusiii!!!!! sunt floriina

    RăspundețiȘtergere